Министарство одбране Републике Србије
 
28.06.2022.

Председник Вучић уручио Видовданска одликовања



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио је данас Видовданска одликовања заслужним појединцима и институцијама.

Церемонији у Палати Србија присуствовали су потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Председник Вучић је, у свом обраћању, лауреатима поручио да ће одликовања која носе са собом где год живели, сведочити о поштовању које Србија гаји према њима и уједно сведочити о томе колико су волели земљу.

"Видовдан мора да буде симбол који нас тера да стварамо нове симболе, нове звезде, мит из којег стварамо нове митове, инспирација која рађа нове инспирације. У Видовдану треба да тражимо своју будућност. А ако је неко то схватио, то сте ви. Хвала вам у име те будућности, у име наше државе и народа, и нашег заједничког трајања и држања“, нагласио је Вучић.

На Видовдан су наши преци на Косову пољу бранили цивилизацију и културу, исконске, данас би рекли европске, а свакако српске вредности, поручио је председник Србије Александар Вучић.

“Видовдан је много више од питања и одговора, најважнији знак и симбол на националном небу, оном испод којег се окупљамо и тражимо разлог и начин да постојимо. Путоказ је, звезда чији сјај пратимо, без њега уз историју каква је била наша одавно бисмо се утопили у друге народ веће, или расули на ситна племена”, указао је председник.

Како је рекао, уз Видовдан и захваљујући њему нашли смо све што чини нацију постојаном, што јој омогућава трајање - и култ у који верујемо и адреналин који нам омогућава да се супротставимо опасности и напор за изградњу свог дома и вечну инспирацију да идемо даље.

“Увек је, баш на Видовдан кроз историју, спрски народ имао прилику да све види. За нас је Видовдан најпрецизнији начин мерења времена”, поручио је Вучић, додајући да га је владика Николај описао речима да је: “Видовдан наша народна голгота, а у исто време наше васкрсење, духовно и морално."

Председник Вучић рекао је у обраћању на свечаности да не постоји већа част него два пута заредом у првом кругу добити тако велико поверење и тако велику подршку народа, али да не постоји ни већа обавеза ни значајнија одговорност од те, посебно у тешким тренуцима и у тешким временима.

"Је ли нам данас потребнија храброст, да чувамо све оно што је наше, или нам је потребнија мудрост да градимо будућност која је наша или нам је до одређене мере потребно и једног и другог, таман онолико да сачувамо самосталност и независност у одлучивању и да можемо да останемо и будемо свој на своме", рекао је Вучић.

Лакше је, каже, рећи да морамо да се држимо само храбрости.

"Али ја бих само рекао да када делимо плате, када делимо пензије, да људи морају да знају да то имамо захваљујући мудрости и памети и погледу усмереном у будућност и привлачењу инвестиција, јер без тога не би било ни снажније војске ни снажније Србије", рекао је Вучић.

"И зато ја неретко говорим, иако ће то одузети део од оне популарности коју имамо, да морамо да идемо у Европу и да гледамо у Европу, да би смо имали све оно што данас имамо, али истовремено морамо да имамо онолико храбрости и да и њима у Европи и свима другима морамо да кажемо да хоћемо да сачувамо своју самосвојност и своју самосталност, да имамо своју главу да доносимо одлуке и да имамо своје мишљење, које не мора увек да им се свиди", поручио је председник.

"Мислим да оно што се данас на Видовдан види боље него икада, то је да Србија корача брзо напред, брже него икада у својој историји и да Србију више није лако зауставити на том путу. Ако смем да бирам, па макар то било и на моју штету, бираћу пут мудрости уместо пута велике куражи, јер желим да нас има више. Желим да имамо бољу економију, желим да напредујемо брзо. Верујте ми, и када се јавно одричем велике куражи, неће је бити мање од онога колико су нас преци задужили", закључио је председник

Орденом Карађорђеве звезде првог степена одликовани су академик Василије Крестић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у јавним и културним делатностима, посебно у области историјских наука, затим академик Светислав Божић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане и постигнуте резултате у области музичке уметности.

Такође, орденом Карађорђеве звезде првог степена одликован је и епископ будимски Лукијан Пантелић за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у очувању идентитета српског народа и цркве, као и Словачку евангелистичку цркву аугзбуршке вероисповести у Србији поводом 100 година од осамостаљења.

Поводом 185 година рада, орденом Карађорђеве звезде првог степена одликована је Гимназија у Чачку, док је за нарочите заслуге за Србију и њене грађане у јавним делатностима, посебно у области новинарства, истим орденом одликована Љиљана Смајловић.

Орденом Карађорђеве звезде другог степена, за нарочите заслуге у културним делатностима, посебно у области позоришне уметности, одликован је позоришни редитељ Егон Савин, док је Љубиша Ристић одликован за заслуге у области филмске и позоришне уметности.

За заслуге у области спорта, орденом Карађорђеве звезде другог степена одликовани су селектор фудбалске репрезентације Србије Драган Стојковић Пикси, селектор кошаркашке репрезентације Србије Светислав Пешић, као и бивши фудбалер Велибор Бора Милутиновић.

Орденом Карађорђеве звезде другог степена за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области глуме одликован је глумац Милош Биковић.

Поводом 100 година постојања, орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је фудбалски клуб Раднички из Сремске Митровице, док је за нарочите заслуге у области културе, истим орденом одликовано дечије позориште Суботица.

За заслуге у области филмске уметности и промоцију Србије у свету орденом Карађорђеве звезде трећег степена одликован је британски глумац Рејф Фајнс.

Орден Карађорђеве звезде трећег степена додељен је за нарочите заслуге у прикупљању и очувању књижевног фонда од историјског и културног значаја библиотеци у Дољевцу.

Златном медаљом за заслуге у јавним и културним делатностима одликована је Зорана Вапа, а за заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области филмске продукције, одликована је Анђелка Влаисављевић, док је златну медаље за заслуге и постигнуте резултате на пољу дигитализације, добио Марко Валдер.

За изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области музичке уметности одликовани су Мариза дос Реис Нунес и Андреа Бочели.

Златну медаљу за заслуге у јавним и културним делатностима добио је Далибор Китановић, док је за изузетне заслуге у јавним и културним делатностима, посебно у области књижевности, златну медаљу за заслуге добио Слободан Деспот.

За заслуге у области књижевности одликован је златном медаљом за заслуге Радован Влаховић, док је исто одликовање добила Зорица Јурковић Ембер за изузетне заслуге у области јавних и културних делатности.

Златну медаљу за заслуге у области сликарства добили су Драган Мартиновић, Братислав Анђелковић и Предраг Ђаковић.

Диригент Младен Јагушт одликован је златном медаљом за заслуге за постигнуте резултате у области музичке уметности.

Златну медаљу за храброст "Милош Обилић" добили су Саша Лалић, ватрогасац из Зајечара, за испољену изванредну храброст и дело личног херојства, као и ватрогасац из Зајечара Андрија Трифуновић.


ИЗВОР : Танјуг/РТС
photoФОТОГАЛЕРИЈА