Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.06.2022.

Predsednik Vučić uručio Vidovdanska odlikovanja



Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Vidovdanska odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Ceremoniji u Palati Srbija prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Predsednik Vučić je, u svom obraćanju, laureatima poručio da će odlikovanja koja nose sa sobom gde god živeli, svedočiti o poštovanju koje Srbija gaji prema njima i ujedno svedočiti o tome koliko su voleli zemlju.

"Vidovdan mora da bude simbol koji nas tera da stvaramo nove simbole, nove zvezde, mit iz kojeg stvaramo nove mitove, inspiracija koja rađa nove inspiracije. U Vidovdanu treba da tražimo svoju budućnost. A ako je neko to shvatio, to ste vi. Hvala vam u ime te budućnosti, u ime naše države i naroda, i našeg zajedničkog trajanja i držanja“, naglasio je Vučić.

Na Vidovdan su naši preci na Kosovu polju branili civilizaciju i kulturu, iskonske, danas bi rekli evropske, a svakako srpske vrednosti, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Vidovdan je mnogo više od pitanja i odgovora, najvažniji znak i simbol na nacionalnom nebu, onom ispod kojeg se okupljamo i tražimo razlog i način da postojimo. Putokaz je, zvezda čiji sjaj pratimo, bez njega uz istoriju kakva je bila naša odavno bismo se utopili u druge narod veće, ili rasuli na sitna plemena”, ukazao je predsednik.

Kako je rekao, uz Vidovdan i zahvaljujući njemu našli smo sve što čini naciju postojanom, što joj omogućava trajanje - i kult u koji verujemo i adrenalin koji nam omogućava da se suprotstavimo opasnosti i napor za izgradnju svog doma i večnu inspiraciju da idemo dalje.

“Uvek je, baš na Vidovdan kroz istoriju, sprski narod imao priliku da sve vidi. Za nas je Vidovdan najprecizniji način merenja vremena”, poručio je Vučić, dodajući da ga je vladika Nikolaj opisao rečima da je: “Vidovdan naša narodna golgota, a u isto vreme naše vaskrsenje, duhovno i moralno."

Predsednik Vučić rekao je u obraćanju na svečanosti da ne postoji veća čast nego dva puta zaredom u prvom krugu dobiti tako veliko poverenje i tako veliku podršku naroda, ali da ne postoji ni veća obaveza ni značajnija odgovornost od te, posebno u teškim trenucima i u teškim vremenima.

"Je li nam danas potrebnija hrabrost, da čuvamo sve ono što je naše, ili nam je potrebnija mudrost da gradimo budućnost koja je naša ili nam je do određene mere potrebno i jednog i drugog, taman onoliko da sačuvamo samostalnost i nezavisnost u odlučivanju i da možemo da ostanemo i budemo svoj na svome", rekao je Vučić.

Lakše je, kaže, reći da moramo da se držimo samo hrabrosti.

"Ali ja bih samo rekao da kada delimo plate, kada delimo penzije, da ljudi moraju da znaju da to imamo zahvaljujući mudrosti i pameti i pogledu usmerenom u budućnost i privlačenju investicija, jer bez toga ne bi bilo ni snažnije vojske ni snažnije Srbije", rekao je Vučić.

"I zato ja neretko govorim, iako će to oduzeti deo od one popularnosti koju imamo, da moramo da idemo u Evropu i da gledamo u Evropu, da bi smo imali sve ono što danas imamo, ali istovremeno moramo da imamo onoliko hrabrosti i da i njima u Evropi i svima drugima moramo da kažemo da hoćemo da sačuvamo svoju samosvojnost i svoju samostalnost, da imamo svoju glavu da donosimo odluke i da imamo svoje mišljenje, koje ne mora uvek da im se svidi", poručio je predsednik.

"Mislim da ono što se danas na Vidovdan vidi bolje nego ikada, to je da Srbija korača brzo napred, brže nego ikada u svojoj istoriji i da Srbiju više nije lako zaustaviti na tom putu. Ako smem da biram, pa makar to bilo i na moju štetu, biraću put mudrosti umesto puta velike kuraži, jer želim da nas ima više. Želim da imamo bolju ekonomiju, želim da napredujemo brzo. Verujte mi, i kada se javno odričem velike kuraži, neće je biti manje od onoga koliko su nas preci zadužili", zaključio je predsednik

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovani su akademik Vasilije Krestić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti istorijskih nauka, zatim akademik Svetislav Božić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

Takođe, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je i episkop budimski Lukijan Pantelić za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u očuvanju identiteta srpskog naroda i crkve, kao i Slovačku evangelističku crkvu augzburške veroispovesti u Srbiji povodom 100 godina od osamostaljenja.

Povodom 185 godina rada, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovana je Gimnazija u Čačku, dok je za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva, istim ordenom odlikovana Ljiljana Smajlović.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena, za naročite zasluge u kulturnim delatnostima, posebno u oblasti pozorišne umetnosti, odlikovan je pozorišni reditelj Egon Savin, dok je Ljubiša Ristić odlikovan za zasluge u oblasti filmske i pozorišne umetnosti.

Za zasluge u oblasti sporta, ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena odlikovani su selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić, kao i bivši fudbaler Velibor Bora Milutinović.

Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume odlikovan je glumac Miloš Biković.

Povodom 100 godina postojanja, ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je fudbalski klub Radnički iz Sremske Mitrovice, dok je za naročite zasluge u oblasti kulture, istim ordenom odlikovano dečije pozorište Subotica.

Za zasluge u oblasti filmske umetnosti i promociju Srbije u svetu ordenom Karađorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je britanski glumac Rejf Fajns.

Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena dodeljen je za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja biblioteci u Doljevcu.

Zlatnom medaljom za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima odlikovana je Zorana Vapa, a za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti filmske produkcije, odlikovana je Anđelka Vlaisavljević, dok je zlatnu medalje za zasluge i postignute rezultate na polju digitalizacije, dobio Marko Valder.

Za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti odlikovani su Mariza dos Reis Nunes i Andrea Bočeli.

Zlatnu medalju za zasluge u javnim i kulturnim delatnostima dobio je Dalibor Kitanović, dok je za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti književnosti, zlatnu medalju za zasluge dobio Slobodan Despot.

Za zasluge u oblasti književnosti odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge Radovan Vlahović, dok je isto odlikovanje dobila Zorica Jurković Ember za izuzetne zasluge u oblasti javnih i kulturnih delatnosti.

Zlatnu medalju za zasluge u oblasti slikarstva dobili su Dragan Martinović, Bratislav Anđelković i Predrag Đaković.

Dirigent Mladen Jagušt odlikovan je zlatnom medaljom za zasluge za postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

Zlatnu medalju za hrabrost "Miloš Obilić" dobili su Saša Lalić, vatrogasac iz Zaječara, za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva, kao i vatrogasac iz Zaječara Andrija Trifunović.


IZVOR : Tanjug/RTS
photoFOTOGALERIJA