Министарство одбране Републике Србије
 
04.06.2022.

Министар Стефановић обишао кадете на стрелишту „Орешац“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је кадете смера оклопних јединица 144. класе Војне академије, који на војном комплексу „Орешац“ код Вршца реализују гађања из тенка М-84. Министар Стефановић је том приликом истакао да је важно да наши будући тенкисти имају што више оваквих обука како би могли на терену да тестирају теоријска знања која стичу.
„Гађали су циљеве на 600, 800 и 1.200 метара митраљезом ПКТ 7,62мм из тенка М-84, међу којима су били ручни ракетни бацач, бестрзајно оруђе и бочна мета димензија тенка, и имали су одличне резултате. Посебно сам задовољан што се код ових младих људи осећа велика посвећеност и одлучност да буду већ високо обучени и способни официри када се, по завршетку Академије, придруже јединицама Војске Србије. Такође, захвалан сам и њиховим професорима и инструкторима што су одлично разумели колики је значај оваквих обука за изградњу ефикасне, модерне и снажне војске”, рекао је министар Стефановић.
Министра одбране на војном комплексу “Орешац“ дочекао је начелник Војне академије пуковник др Срђан Благојевић, а по завршетку гађања, министар је разговарао са кадетима и инструкторима како би чуо њихове утиске и предлоге о практичној настави и школовању на Војној академији.

„Нису моји класићи из касарне "Јанко Чмелик", већ наши кадети, ал' сам се данас са њима подсетио својих војничких дана! Имали су прво гађање из тенка М-84 на полигону "Орешац" и рекао бих да стасавају у праве тенковске асове”, написао је министар на свом Инстаграм профилу  (@nebojsastefanovic) по завршетку обиласка.
Кадети оклопних јединица на „Орешцу“ се налазе од 24. маја где, осим гађања наоружањем тенка М-84, реализују и гађање из БВП М-80А и вежбе у осматрању, док ће од 10. јуна на „Пасуљанским ливадама“ имати практичну наставу из предмета Тактика оклопних јединица.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.06.2022
mp4 (91,82 MB)
Обука