Министарство одбране Републике Србије
 
26.05.2022.

Министар Стефановић обишао предузеће „Телеоптик-жироскопи“



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић обишао је данас предузеће „Телеоптик-жироскопи“ у Земуну и том приликом подсетио да је реч о једној од компанија  војне индустрије са најдужом традицијом, која се бави производњом најсофистициранијих делова за наше ракете, оптике и термовизије. Како је истакао приликом обиласка, реч је о значајној фабрици за унапређење моћи наше артиљерије и авијације, али и пешадије, због чега му је важно што се уверио и да предано раде и на развојним програмима за будућност, како Војска Србије не би заостајала за модерним армијама света.

Министар Стефановић истакао је да се у овој фабрици ради на модернизацији нашег авиона типа „орао“.

- Имали смо прилику да видимо и демонстрацију интеграције система, које производи „Телеоптик“, у самонавођене ракете за модернизацију наших авиона, али исто тако и оптичке уређаје различитих врста који се користе у нашим копненим снагама. Наравно, поред средстава која се користе за нашу артиљерију, то ће бити и развојни програм за будућност и видим озбиљну посвећеност и озбиљан рад људи у овој компанији. Када средства, које се данас интегришу на возила на наш „БОВ-КИВ“ и друга оклопна возила, која се интегришу и на лично наоружање наших пешадинаца, прођу кроз Технички опитни центар наше војске, када буду потпуности интегрисана и употребљена у нашем наоружању, масовна продукција биће једна од развојних шанси наше компаније. У данашњем свету, мислим да српска војна индустрија, поготово овакве компаније које се баве, заиста, озбиљном производњом и средствима које не може тек било ко да направи, са конкурентним ценама, имају шта да понуде и на светском тржишту, поред, наравно, оног наоружања које производе за нашу војску. Очекујем да ће развој, пре свега, нове генерације телевизијских и термовизијских самонаводећих глава за ракете бити нешто што ће врло брзо унапредити моћ и наше артиљерије и наше авијације – рекао је министар.

Стефановић се захвалио директору предузећа „Телеоптик-жироскопи“ Зорану Јарићу и његовом тиму који заједно са нашим људима из Војнотехничког института и Завода „Мома Станојловић“ интензивно раде да ове технологије које су данас приказане не буду нешто што ћемо имати за 10 година, већ можда већ у овој и наредној години.

Министар Стефановић је током посете обишао радионицу за монтажу електроптичких система, као и нову машинску радионицу за израду делова, лабораторију за нано технологије, линију за штампање електронских плоча и одељење за ЦНЦ брушење и присуствовао приказу рада симулатора модернизованог авиона „орао“.

Обиласку су присуствовали помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић и начелник Кабинета министра одбране пуковник Стеван Котарлић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.05.2022
mp4 (105,89 MB)
Обилазак предузећа
26.05.2022
mp4 (188,23 MB)
Изјава министра Стефановића