Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
26.05.2022.

Ministar Stefanović obišao preduzeće „Teleoptik-žiroskopi“



Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović obišao je danas preduzeće „Teleoptik-žiroskopi“ u Zemunu i tom prilikom podsetio da je reč o jednoj od kompanija  vojne industrije sa najdužom tradicijom, koja se bavi proizvodnjom najsofisticiranijih delova za naše rakete, optike i termovizije. Kako je istakao prilikom obilaska, reč je o značajnoj fabrici za unapređenje moći naše artiljerije i avijacije, ali i pešadije, zbog čega mu je važno što se uverio i da predano rade i na razvojnim programima za budućnost, kako Vojska Srbije ne bi zaostajala za modernim armijama sveta.

Ministar Stefanović istakao je da se u ovoj fabrici radi na modernizaciji našeg aviona tipa „orao“.

- Imali smo priliku da vidimo i demonstraciju integracije sistema, koje proizvodi „Teleoptik“, u samonavođene rakete za modernizaciju naših aviona, ali isto tako i optičke uređaje različitih vrsta koji se koriste u našim kopnenim snagama. Naravno, pored sredstava koja se koriste za našu artiljeriju, to će biti i razvojni program za budućnost i vidim ozbiljnu posvećenost i ozbiljan rad ljudi u ovoj kompaniji. Kada sredstva, koje se danas integrišu na vozila na naš „BOV-KIV“ i druga oklopna vozila, koja se integrišu i na lično naoružanje naših pešadinaca, prođu kroz Tehnički opitni centar naše vojske, kada budu potpunosti integrisana i upotrebljena u našem naoružanju, masovna produkcija biće jedna od razvojnih šansi naše kompanije. U današnjem svetu, mislim da srpska vojna industrija, pogotovo ovakve kompanije koje se bave, zaista, ozbiljnom proizvodnjom i sredstvima koje ne može tek bilo ko da napravi, sa konkurentnim cenama, imaju šta da ponude i na svetskom tržištu, pored, naravno, onog naoružanja koje proizvode za našu vojsku. Očekujem da će razvoj, pre svega, nove generacije televizijskih i termovizijskih samonavodećih glava za rakete biti nešto što će vrlo brzo unaprediti moć i naše artiljerije i naše avijacije – rekao je ministar.

Stefanović se zahvalio direktoru preduzeća „Teleoptik-žiroskopi“ Zoranu Jariću i njegovom timu koji zajedno sa našim ljudima iz Vojnotehničkog instituta i Zavoda „Moma Stanojlović“ intenzivno rade da ove tehnologije koje su danas prikazane ne budu nešto što ćemo imati za 10 godina, već možda već u ovoj i narednoj godini.

Ministar Stefanović je tokom posete obišao radionicu za montažu elektroptičkih sistema, kao i novu mašinsku radionicu za izradu delova, laboratoriju za nano tehnologije, liniju za štampanje elektronskih ploča i odeljenje za CNC brušenje i prisustvovao prikazu rada simulatora modernizovanog aviona „orao“.

Obilasku su prisustvovali pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i načelnik Kabineta ministra odbrane pukovnik Stevan Kotarlić.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
26.05.2022
mp4 (105,89 MB)
Obilazak preduzeća
26.05.2022
mp4 (188,23 MB)
Izjava ministra Stefanovića