Министарство одбране Републике Србије
 
23.05.2022.

Шесто заседање Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране у Луанди



Делегација Министарства одбране Републике Србије, коју је предводио државни секретар Александар Живковић, копредседник Заједничког српско-анголског комитета за сарадњу у области одбране, на основу позива анголске стране, боравила је у званичној посети Министарству националне одбране Републике Анголе.
У оквиру посете, државни секретар Живковић састао се у седишту Привредне коморе Анголе са министром националне одбране и ветерана отаџбине Републике Анголе Жоаом Ернештом душ Сантошом, начелником Генералштаба Оружаних снага Републике Анголе генералом Антонијом Ежидиом де Соузом Сантужом, као и са државним секретаром за материјалне ресурсе и инфраструктуру генералом Алфонском Карлошом Нетом.
 
Државни секретар Живковић упознао је саговорнике са политиком одбране и војне неутралности Републике Србије и очувањем територијалног интегритета и суверенитета АП Косово и Метохија. Он је између осталог нагласио да ценимо принципијелну подршку Републике Анголе у одбрани принципа међународног права и изражавамо захвалност за чврст став и подршку Републике Анголе у очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије.
Током пленарног заседања и састанака мешовитих поткомитета за војно-војну, војноекономску, војномедицинску и војнообразовну сарадњу, дефинисани су конкретни предлози и активности које треба да предузму обе стране у циљу даљег унапређења сарадње у области одбране.
 
У саставу делегације Министарства одбране Републике Србије били су представници српских предузећа која послују у Анголи: „Jugoimport SDPR“, „JOMIL“, „PLANUM“, Института „VLATACOM“ и „YUMCO“.
Представници српских предузећа презентовали су могућности и капацитете, као и понуде за даљи наставак сарадње и реализацију заједничких пројеката у Анголи, који су од посебне важности за анголске Оружане снаге и систем одбране.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА