Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.05.2022.

Šesto zasedanje Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane u Luandi



Delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio državni sekretar Aleksandar Živković, kopredsednik Zajedničkog srpsko-angolskog komiteta za saradnju u oblasti odbrane, na osnovu poziva angolske strane, boravila je u zvaničnoj poseti Ministarstvu nacionalne odbrane Republike Angole.
U okviru posete, državni sekretar Živković sastao se u sedištu Privredne komore Angole sa ministrom nacionalne odbrane i veterana otadžbine Republike Angole Žoaom Erneštom duš Santošom, načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Republike Angole generalom Antonijom Ežidiom de Souzom Santužom, kao i sa državnim sekretarom za materijalne resurse i infrastrukturu generalom Alfonskom Karlošom Netom.
 
Državni sekretar Živković upoznao je sagovornike sa politikom odbrane i vojne neutralnosti Republike Srbije i očuvanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta AP Kosovo i Metohija. On je između ostalog naglasio da cenimo principijelnu podršku Republike Angole u odbrani principa međunarodnog prava i izražavamo zahvalnost za čvrst stav i podršku Republike Angole u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije.
Tokom plenarnog zasedanja i sastanaka mešovitih potkomiteta za vojno-vojnu, vojnoekonomsku, vojnomedicinsku i vojnoobrazovnu saradnju, definisani su konkretni predlozi i aktivnosti koje treba da preduzmu obe strane u cilju daljeg unapređenja saradnje u oblasti odbrane.
 
U sastavu delegacije Ministarstva odbrane Republike Srbije bili su predstavnici srpskih preduzeća koja posluju u Angoli: „Jugoimport SDPR“, „JOMIL“, „PLANUM“, Instituta „VLATACOM“ i „YUMCO“.
Predstavnici srpskih preduzeća prezentovali su mogućnosti i kapacitete, kao i ponude za dalji nastavak saradnje i realizaciju zajedničkih projekata u Angoli, koji su od posebne važnosti za angolske Oružane snage i sistem odbrane.
 
photoFOTOGALERIJA