Министарство одбране Републике Србије
 
21.05.2022.

Обележен Дан Војне гимназијеДан Војне гимназије, уједно и 52. годишњица постојања ове образовне установе данас је свечано обележен у кино-сали те институције.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић честитао је Војној гимназији дан те установе, а честитке су упутили и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и ректор Универзитета одбрана генерал-потпуковник др Горан Радовановић.
 
Догађају су присуствовали помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, начелник Војне академије пуковник вандредни професор др Срђан Благојевић и начелник Управе за односе са јавношћу пуковник др Михаило Зоговић.

Начелник Војне гимназије капетан бојног брода Мирослав Ћитић, обраћајући се званицама, истакао је да је Војна гимназија одувек била препознатљива као прва карика система војног образовања.
 
- Будућност Војске Србије улази на врата Војне гимназије. За месец дана ћемо извести још једну генерацију матураната  и примити на школовање најбоље ученике које Србија има. Наш задатак је био и остао обликовање до сада четрдесет и шест класа у зреле, образоване и одговорне личности – рекао је капетан бојног брода Ћитић.

Он је истакао да је кроз Војну гимназију до сада прошло више од седам хиљада ђака и преко шест стотина запослених.
 
-  Наставници и ученици, од оснивања школе, заједно граде и негују култ припадништва и љубави према науци, уметности и војном позиву стварајући својеврсну вишедеценијску традицију. Ученици Војне гимназије знају да је знање моћ и наше најјаче оружје, а да је имовина част. Они су посвећени војном позиву и животно опредељени да постану часни српски официри - рекао је начелник Војне гимназије.

Војна гимназија је ове године доделила плакету помоћнику министра одбране за људске ресурсе Катарини Томашевић за допринос у развоју Војне гимназије. Истраживачкој станици Петница додељена је плакета за дугогодишњу успешну сарадњу на развоју образовних способности ученика, а признање у име те установе примила је Јелена Гледић. Војна гимназија доделила је и захвалнице представницима Војнофилмског центра “Застава филм”, а одато је и признање Позоришту на Теразијама.

Током свечаности премијерно је приказан документарни филм о Војној гимназији који је израдио Војнофилмски центар „Застава филм“, а изведен је културно-уметнички програм у ком су учестовали ученици гимназије.

Војна гимназија основана је на данашњи дан 1970. године наредбом тадашњег државног секретара за народну одбрану са циљем да васпитава, школује и мотивише кадар за наставак образовања у војним академијама.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.05.2022
mp4 (85,98 MB)
Свечаност