Министарство одбране Републике Србије
 
17.05.2022.

Министар Стефановић: Одлучност, неустрашивост и промишљање унапред у очувању отаџбине аманет који нам је Путник оставио



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић подсетио је, поводом 105. годишњице смрти Радомира Путника, да су лик и дело једног од највећих имена српске војне историје и данас својеврсни путоказ српским војницима у верној служби нашој јединој отаџбини.

Министар одбране такође је подсетио да смо на Војној академији недавно отворили спомен-собу Радомира Путника како будуће генерације српских официра никада не би заборавиле какви су хероји, великани градили нашу војску.     

„Он је предводио српску војску у неким од најнеизвеснијих тренутака српске историје, извојевао многе битке за наш народ у балканским и Првом светском рату над далеко надмоћнијим непријатељима. Осим неопходне храбрости, уписао се у светску историју као један од највећих војсковођа управо и због чињенице да је био ненадмашан стратег. Остало је записано да је творац модерне српске војске још као потпоручник писао приручнике за обуку трупа и подучавао решавању тактичких задатака. Одлучност, неустрашивост и промишљање унапред у очувању отаџбине аманет је који је Путник српској војсци оставио“, рекао је министар Стефановић. 
 
Говорећи о значају очувања Путниковог наслеђа због будућих генерација, министар је подсетио да наша Школа националне одбране од прошлог лета носи име чувеног српског војсковође, али и да смо недавно на Војној академији отворили његову спомен-собу.

„У њој се налазе Путникове личне ствари, које нам је даровао његов праунук Зоран Ивковић, који је поклонио, такође, и Војном музеју заоставштину свог славног претка. Како је волео да каже, сматрао је да то није само његова, већ заоставштина целог српског рода“, рекао је министар Стефановић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.05.2022
mp4 (85,64 MB)
Спомен-соба Радомира Путника