Министарство одбране Републике Србије
 
16.05.2022.

Високе студије безбедности и одбране у посети Паризу



Посетом Институту за високе студије националне одбране Републике Француске у Паризу, завршено је студијско путовање полазника 11. класе Високих студија безбедности и одбране и делегације Универзитета одбране земљама Западне Европе.

Полазницима 11. класе ВСБО су, поред Института за високе студије националне одбране Републике Француске, представљене и генералне дирекције Генералштаба Војске Француске за међународне односе и промет наоружања и војне опреме.

Наша делегација имала је прилику да сагледа текуће активности међународне војне сарадње као и приоритете француског спољнополитичког деловања у наредном периоду са акцентом на предстојећем председавању Француске Саветом ЕУ, али и на актуелним активностима билатералне и мултилатералне сарадње са Републиком Србијом и земљама Западног Балкана у оквиру европских и евро-атлантских интеграционих процеса.

Приликом представљања Института за стратегијска истраживања Војске Француске, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник ванр. проф. др Горан Радовановић предложио је успостављање институционалне сарадње са Институтом за стратегијска истраживања Универзитета одбране, што је са задовољством и прихваћено.

Студијска посета ВСБО Паризу и Институту за високе студије националне одбране Француске организована је по први пут ове академске године са циљем упознавања са највишим војно-образовним институцијама и системима националне безбедности и одбране водећих земаља европских и евроатлантских међународних организација.