Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
16.05.2022.

Visoke studije bezbednosti i odbrane u poseti Parizu



Posetom Institutu za visoke studije nacionalne odbrane Republike Francuske u Parizu, završeno je studijsko putovanje polaznika 11. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane i delegacije Univerziteta odbrane zemljama Zapadne Evrope.

Polaznicima 11. klase VSBO su, pored Instituta za visoke studije nacionalne odbrane Republike Francuske, predstavljene i generalne direkcije Generalštaba Vojske Francuske za međunarodne odnose i promet naoružanja i vojne opreme.

Naša delegacija imala je priliku da sagleda tekuće aktivnosti međunarodne vojne saradnje kao i prioritete francuskog spoljnopolitičkog delovanja u narednom periodu sa akcentom na predstojećem predsedavanju Francuske Savetom EU, ali i na aktuelnim aktivnostima bilateralne i multilateralne saradnje sa Republikom Srbijom i zemljama Zapadnog Balkana u okviru evropskih i evro-atlantskih integracionih procesa.

Prilikom predstavljanja Instituta za strategijska istraživanja Vojske Francuske, rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik vanr. prof. dr Goran Radovanović predložio je uspostavljanje institucionalne saradnje sa Institutom za strategijska istraživanja Univerziteta odbrane, što je sa zadovoljstvom i prihvaćeno.

Studijska poseta VSBO Parizu i Institutu za visoke studije nacionalne odbrane Francuske organizovana je po prvi put ove akademske godine sa ciljem upoznavanja sa najvišim vojno-obrazovnim institucijama i sistemima nacionalne bezbednosti i odbrane vodećih zemalja evropskih i evroatlantskih međunarodnih organizacija.