Министарство одбране Републике Србије
 
06.05.2022.

Сутра у подне четврти циклус квиза из војне историје



Љубитељи војне историје ће сутра, 7. маја, тачно у подне имати прилику да на интернет сајту Министарства одбране учествују у четвртом циклусу квиза – „СВИ КВИЗ“ и освоје вредне награде. Надметање у знању које Министарство одбране организује сваке прве суботе у месецу, из циклуса у циклус привлачи све већи број такмичара.

Креатори квиза, пуковник доц. др Слободан Ђукић са Војне академије и пуковник др Далибор Денда са Института за стратегијска истраживања, истичу да је основна сврха тог пројекта популаризација националне историје, пре свега међу млађом популацијом.

- Желимо да привучемо младе људе да кроз неформалне начине стицања знања дођу до знања из наше националне историје, а идеја је да буде што више учесника. Питања су тако конципирана да траже од учесника да размисле и повежу неке историјске догађаје. Постоји група и најтежих питања за врсне познаваоце војне историје како бисмо издвојили најбоље учеснике. Задовољни смо одзивом, јер у сваком циклусу учествује од 150 до 300 учесника у такмичарском делу, а још већи је број оних који играју у току месеца и припремају се за такмичарски део - каже пуковник Ђукић.

Пуковник др Далибор Денда наглашава да постоје три нивоа питања.

- Квиз садржи лакша питања са вишеструким избором, средњи ниво и тежа питања која имају едукативни карактер. Нама је циљ да промовишемо војску, војну историју и кроз питања, и кроз саму организацију квиза. Квиз је занимљив концепт зато што се учи кроз игру и усвајају се нова знања која су мање доступна - каже пуковник Денда.

Ана Гајић и потпоручник Тијана Станојковић које су победиле у трећем циклусу „СВИ КВИЗ-а”, за своје знање награђене су седмодневним аранжманима у објектима војних установа „Тара“ и „Моровић“.

Ана Гајић, која је тачно одговорила на 14 од 15 могућих питања за само 44 секунде, каже је да је љубав према историји наследила од оца, а то интересовање негује и данас.

- Интересовање за војну историју потиче од тате који је завршио Морнаричку средњу војну школу “Маршал Тито” у Сплиту. Он је радио као радио-телеграфиста и шифро-телепринтериста и доста сам научила од њега о војној историји. Такође сам учила и у школи. Сада сам, припремајући се за квиз, читала историјске занимљивости - истиче Ана која, како сама признаје, квиз на сајту Министарства одбране игра од самог почетка.

- Играм од фебруара, од првог циклуса квиза. Искрено, питања нису била тешка. Свиђа ми се зато што сви могу да учествују и добар је концепт. Награда је заиста дивна, нисам знала шта ћу да добијем. Када је стигао мејл, ја сам се шокирала и пријатно изненадила и једва чекам да идем на Тару – каже победница трећег циклуса.

Потпоручник Тијана Станојковић која је завршила Медицински факултет ВМА, такође је одговорила тачно на 14 питања, за нешто више времена од победнице.
 
- Ја сам преко Инстаграма видела рекламу и пријавила се. Нисам се посебно припремала, све знање сам стекла кроз школовање. Питања су била разноврсна, а посебно ми се свидело што је било питања из којих је могло нешто да се научи - истиче потпоручник Станојковић.

Подсећамо, сви који желе да учествују у квизу могу то учинити на званичном интернет сајту и Фејсбук страници Министарства одбране и Војске Србије.
 
Такмичарски циклуси реализоваће се сваке прве суботе у месецу до краја 2022. године, а наредна прилика да љубитељи војне историје покажу своје знање и освоје вредне награде биће 7. маја.
photoФОТОГАЛЕРИЈА