Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.05.2022.

Sutra u podne četvrti ciklus kviza iz vojne istorije



Ljubitelji vojne istorije će sutra, 7. maja, tačno u podne imati priliku da na internet sajtu Ministarstva odbrane učestvuju u četvrtom ciklusu kviza – „SVI KVIZ“ i osvoje vredne nagrade. Nadmetanje u znanju koje Ministarstvo odbrane organizuje svake prve subote u mesecu, iz ciklusa u ciklus privlači sve veći broj takmičara.

Kreatori kviza, pukovnik doc. dr Slobodan Đukić sa Vojne akademije i pukovnik dr Dalibor Denda sa Instituta za strategijska istraživanja, ističu da je osnovna svrha tog projekta popularizacija nacionalne istorije, pre svega među mlađom populacijom.

- Želimo da privučemo mlade ljude da kroz neformalne načine sticanja znanja dođu do znanja iz naše nacionalne istorije, a ideja je da bude što više učesnika. Pitanja su tako koncipirana da traže od učesnika da razmisle i povežu neke istorijske događaje. Postoji grupa i najtežih pitanja za vrsne poznavaoce vojne istorije kako bismo izdvojili najbolje učesnike. Zadovoljni smo odzivom, jer u svakom ciklusu učestvuje od 150 do 300 učesnika u takmičarskom delu, a još veći je broj onih koji igraju u toku meseca i pripremaju se za takmičarski deo - kaže pukovnik Đukić.

Pukovnik dr Dalibor Denda naglašava da postoje tri nivoa pitanja.

- Kviz sadrži lakša pitanja sa višestrukim izborom, srednji nivo i teža pitanja koja imaju edukativni karakter. Nama je cilj da promovišemo vojsku, vojnu istoriju i kroz pitanja, i kroz samu organizaciju kviza. Kviz je zanimljiv koncept zato što se uči kroz igru i usvajaju se nova znanja koja su manje dostupna - kaže pukovnik Denda.

Ana Gajić i potporučnik Tijana Stanojković koje su pobedile u trećem ciklusu „SVI KVIZ-a”, za svoje znanje nagrađene su sedmodnevnim aranžmanima u objektima vojnih ustanova „Tara“ i „Morović“.

Ana Gajić, koja je tačno odgovorila na 14 od 15 mogućih pitanja za samo 44 sekunde, kaže je da je ljubav prema istoriji nasledila od oca, a to interesovanje neguje i danas.

- Interesovanje za vojnu istoriju potiče od tate koji je završio Mornaričku srednju vojnu školu “Maršal Tito” u Splitu. On je radio kao radio-telegrafista i šifro-teleprinterista i dosta sam naučila od njega o vojnoj istoriji. Takođe sam učila i u školi. Sada sam, pripremajući se za kviz, čitala istorijske zanimljivosti - ističe Ana koja, kako sama priznaje, kviz na sajtu Ministarstva odbrane igra od samog početka.

- Igram od februara, od prvog ciklusa kviza. Iskreno, pitanja nisu bila teška. Sviđa mi se zato što svi mogu da učestvuju i dobar je koncept. Nagrada je zaista divna, nisam znala šta ću da dobijem. Kada je stigao mejl, ja sam se šokirala i prijatno iznenadila i jedva čekam da idem na Taru – kaže pobednica trećeg ciklusa.

Potporučnik Tijana Stanojković koja je završila Medicinski fakultet VMA, takođe je odgovorila tačno na 14 pitanja, za nešto više vremena od pobednice.
 
- Ja sam preko Instagrama videla reklamu i prijavila se. Nisam se posebno pripremala, sve znanje sam stekla kroz školovanje. Pitanja su bila raznovrsna, a posebno mi se svidelo što je bilo pitanja iz kojih je moglo nešto da se nauči - ističe potporučnik Stanojković.

Podsećamo, svi koji žele da učestvuju u kvizu mogu to učiniti na zvaničnom internet sajtu i Fejsbuk stranici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
Takmičarski ciklusi realizovaće se svake prve subote u mesecu do kraja 2022. godine, a naredna prilika da ljubitelji vojne istorije pokažu svoje znanje i osvoje vredne nagrade biće 7. maja.
photoFOTOGALERIJA