Министарство одбране Републике Србије
 
30.04.2022.

Велико интересовање грађана за „ШТИТ 2022“



Велики број грађана присуствовао је данашњем приказу способности Војске Србије „ШТИТ 2022“ на војном аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници. Посетиоци су почели да пристижу већ око 8.30 часова у жељи да изблиза виде најсавременије наоружање и опрему наше Војске и да погледају најављени приказ способности јединица Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, Копнене војске, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде.
Динамички и статички део приказа, у коме је учествовало више од 1.000 припадника Министарства одбране и Војске Србије, преко 300 средстава борбене технике, као и више од 60 авиона, хеликоптера и даљински управљивих ваздухоплова, оставио је снажан утисак на посетиоце који су на батајнички аеродром дошли из свих крајева наше земље, чак и из иностранства.

Нарочиту пажњу посетилаца привукао је нови ракетни систем за противваздухопловна дејства ФК-3, као и артиљеријско ракетни систем „Панцир С-1“, затим најсавременији хеликоптери Ми-35, Х-145 и Ми-17, али и савремена борбена средства копнене војске – тенкови М-84АБ1 и Т-72МС, самоходне хаубице „Нора Б-52“ и борбена возила домаће производње „Лазар-3“ и „Милош“. Љубитељи авијације могли су да погледају модернизоване Мигове-29, као и дронове ЦХ-92 и домаћи „Пегаз“ који је јавности први пут представљен у наоружаној верзији.

Међу посетиоцима било је много љубитеља авијације, а једна од њих је и Драгана Буквић, која је уживала у летачком програму приказа.
 
– Била је јединствена прилика  да се види шта наша војска има. Најзанимљивији ми је био летачки програм и Мигови-29. Целокупни програм је био јако леп, јако су се добро припремили и потрудили. Ово је требало видети уживо – истакла је Драгана.
 
Ненад Павловић из Београда уживао је у приказу „ШТИТ 2022“ и био импресиониран бројем изложених војних средстава.
 
– Најинтересантнији ми је био овај руски хеликоптер Ми-35, корнет, дронови, борбена оклопна возила "Лазар" и "Милош"... Требало би ми цео дан да видим оно што је било изложено. Војска се заиста опремила и треба да се опрема –  рекао је Ненад.

Павел Попић дошао је из Новог Сада да би присуствовао приказу и истакао је да је био импресиониран оним што је видео на батајничком аеродрому.
 
– Врло сам задовољан данашњим приказом способности и опреме припадника Војске Србије и Министарства одбране, који су били расположени да одговоре на сва наша питања, поготово она везана за модернизацију опреме – рекао је Попић и додао да му је најинтересантнија на приказу била модификација ракетног система Куб.
 
Осим грађана из Србије, приказу су присуствовали и страни држављани, међу којима је и Марија Тереза из Италије, која није крила одушевљеност оним што је имала прилику да види на војном аеродрому у Батајници.
 
– Све ме је одушевило, али највише авиони – рекла је Марија.
 
Ђорђе Поповић из Подгорице дошао је да види шта Војска Србије има да понуди и истакао је да је задовољан виђеним.
 
- Желео сам да видим каква је ескадрила Војске. Баш сам срећан што сам дошао овде. Тај звук и мирис керозина јача моју љубав према авијацији коју гајим читав живот. Још да постанем пилот једног дана. Све је било перфектно – истакао је Ђорђе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.04.2022
mp4 (51,19 MB)
Посетиоци приказа способности Војске Србије „ШТИТ 2022“
30.04.2022
mp4 (73,49 MB)
Изјава Павела Попића
30.04.2022
mp4 (39,19 MB)
Изјава Драгане Буквић
30.04.2022
mp4 (61 MB)
Изјава Ђорђа Поповића