Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
30.04.2022.

Veliko interesovanje građana za „ŠTIT 2022“



Veliki broj građana prisustvovao je današnjem prikazu sposobnosti Vojske Srbije „ŠTIT 2022“ na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici. Posetioci su počeli da pristižu već oko 8.30 časova u želji da izbliza vide najsavremenije naoružanje i opremu naše Vojske i da pogledaju najavljeni prikaz sposobnosti jedinica Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.
Dinamički i statički deo prikaza, u kome je učestvovalo više od 1.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, preko 300 sredstava borbene tehnike, kao i više od 60 aviona, helikoptera i daljinski upravljivih vazduhoplova, ostavio je snažan utisak na posetioce koji su na batajnički aerodrom došli iz svih krajeva naše zemlje, čak i iz inostranstva.

Naročitu pažnju posetilaca privukao je novi raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva FK-3, kao i artiljerijsko raketni sistem „Pancir S-1“, zatim najsavremeniji helikopteri Mi-35, H-145 i Mi-17, ali i savremena borbena sredstva kopnene vojske – tenkovi M-84AB1 i T-72MS, samohodne haubice „Nora B-52“ i borbena vozila domaće proizvodnje „Lazar-3“ i „Miloš“. Ljubitelji avijacije mogli su da pogledaju modernizovane Migove-29, kao i dronove CH-92 i domaći „Pegaz“ koji je javnosti prvi put predstavljen u naoružanoj verziji.

Među posetiocima bilo je mnogo ljubitelja avijacije, a jedna od njih je i Dragana Bukvić, koja je uživala u letačkom programu prikaza.
 
– Bila je jedinstvena prilika  da se vidi šta naša vojska ima. Najzanimljiviji mi je bio letački program i Migovi-29. Celokupni program je bio jako lep, jako su se dobro pripremili i potrudili. Ovo je trebalo videti uživo – istakla je Dragana.
 
Nenad Pavlović iz Beograda uživao je u prikazu „ŠTIT 2022“ i bio impresioniran brojem izloženih vojnih sredstava.
 
– Najinteresantniji mi je bio ovaj ruski helikopter Mi-35, kornet, dronovi, borbena oklopna vozila "Lazar" i "Miloš"... Trebalo bi mi ceo dan da vidim ono što je bilo izloženo. Vojska se zaista opremila i treba da se oprema –  rekao je Nenad.

Pavel Popić došao je iz Novog Sada da bi prisustvovao prikazu i istakao je da je bio impresioniran onim što je video na batajničkom aerodromu.
 
– Vrlo sam zadovoljan današnjim prikazom sposobnosti i opreme pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva odbrane, koji su bili raspoloženi da odgovore na sva naša pitanja, pogotovo ona vezana za modernizaciju opreme – rekao je Popić i dodao da mu je najinteresantnija na prikazu bila modifikacija raketnog sistema Kub.
 
Osim građana iz Srbije, prikazu su prisustvovali i strani državljani, među kojima je i Marija Tereza iz Italije, koja nije krila oduševljenost onim što je imala priliku da vidi na vojnom aerodromu u Batajnici.
 
– Sve me je oduševilo, ali najviše avioni – rekla je Marija.
 
Đorđe Popović iz Podgorice došao je da vidi šta Vojska Srbije ima da ponudi i istakao je da je zadovoljan viđenim.
 
- Želeo sam da vidim kakva je eskadrila Vojske. Baš sam srećan što sam došao ovde. Taj zvuk i miris kerozina jača moju ljubav prema avijaciji koju gajim čitav život. Još da postanem pilot jednog dana. Sve je bilo perfektno – istakao je Đorđe.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
30.04.2022
mp4 (51,19 MB)
Posetioci prikaza sposobnosti Vojske Srbije „ŠTIT 2022“
30.04.2022
mp4 (73,49 MB)
Izjava Pavela Popića
30.04.2022
mp4 (39,19 MB)
Izjava Dragane Bukvić
30.04.2022
mp4 (61 MB)
Izjava Đorđa Popovića