Министарство одбране Републике Србије
 
28.04.2022.

Припреме пешадијске чете за мировну операцију УН у ЛибануНа полигону „Боровац“ и у бази „Југ“ у току је колективна обука пешадијске чете из састава Треће бригаде копнене војске за учешће у мировној операцији Уједињених нација у Либану.
Oбука представља део вишемесечних припрема које припадници јединице пролазе како би били у потпуности оспособљени за реализацију задатака у мисији.
 
У овој фази припрема, пешадијска чета ради у условима сличним онима у Либану, а супозиције које решава су у потпуности прилагођене ситуацијама у којима се може наћи током извршавања задатака у зони операције. Акценат је на увежбавању тактичких поступака и процедура за извршавање колективних задатака, као што су обезбеђење конвоја, контрола масовних окупљања, успостављање пунктова, контрола територије, деконтаминација људства и опреме и евакуација повређених.  
У завршном делу припрема, наредног месеца, пешадијску чету очекује тактичка вежба на којој ће бити проверена оспособљеност јединице за учешће у овој мисији.
 
Ангажовање пешадијске чете Војске Србије у мировној операцији Уједињених нација у Либану започело је 2013. године, а јединица своје задатке извршава у саставу шпанског батаљона у мултинационалној бригади у сектору „Исток“.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА