Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
28.04.2022.

Pripreme pešadijske čete za mirovnu operaciju UN u Libanu



Na poligonu „Borovac“ i u bazi „Jug“ u toku je kolektivna obuka pešadijske čete iz sastava Treće brigade kopnene vojske za učešće u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu.
Obuka predstavlja deo višemesečnih priprema koje pripadnici jedinice prolaze kako bi bili u potpunosti osposobljeni za realizaciju zadataka u misiji.
 
U ovoj fazi priprema, pešadijska četa radi u uslovima sličnim onima u Libanu, a supozicije koje rešava su u potpunosti prilagođene situacijama u kojima se može naći tokom izvršavanja zadataka u zoni operacije. Akcenat je na uvežbavanju taktičkih postupaka i procedura za izvršavanje kolektivnih zadataka, kao što su obezbeđenje konvoja, kontrola masovnih okupljanja, uspostavljanje punktova, kontrola teritorije, dekontaminacija ljudstva i opreme i evakuacija povređenih.  
U završnom delu priprema, narednog meseca, pešadijsku četu očekuje taktička vežba na kojoj će biti proverena osposobljenost jedinice za učešće u ovoj misiji.
 
Angažovanje pešadijske čete Vojske Srbije u mirovnoj operaciji Ujedinjenih nacija u Libanu započelo je 2013. godine, a jedinica svoje zadatke izvršava u sastavu španskog bataljona u multinacionalnoj brigadi u sektoru „Istok“.
 
 
photoFOTOGALERIJA