Министарство одбране Републике Србије
 
11.04.2022.

Саопштење



Све одлуке које је државно руководство током претходних година донело у вези са процесом опремања и осавремењавања система одбране засноване су на темељним анализама и стручним проценама надлежних органа Министарства одбране и Војске Србије. Сваки од борбених система који су у протеклом периоду ушли, као и они који ће тек ући у Војску Србије, изабрани су на основу исказаних захтева најкомпетентнијих старешина Генералштаба и према својим карактеристикама усклађени са потребама одбране наше земље. Један од најважнијих параметара који се, приликом избора неког новог борбеног система, узима у обзир јесте кадровски и стручни потенцијал војске да га адекватно употребљава и одржава.

Стога најновије саопштење Војног синдиката Србије у коме се изнова потенцира наводни недостатак људи да „опслужују и одржавају све што војска већ поседује од наоружања“, оцењујемо као најобичнију бесмислицу. Стручног и обученог кадра у Војсци Србије има довољно, а процес обуке и усавршавања је непрекидан. Прилив људства у Министарство одбране и Војску Србије током 2021. године је био знатно већи од одлива и тај тренд је настављен и у овој години.

У обланду наводне бриге за систем одбране, ВСС већ дуго, али невешто умотава фрустрацију због набавки савремених борбених система за Војску Србије. По томе ће, вероватно, ући у неславну историју војног синдикалног деловања као један од ретких синдиката који директно делује против интереса државе и њене оружане силе. Готово да не постоји средство које је оснажило нашу Војску у претходном периоду да ВСС поводом тога није изашао у јавност са неким „али“.

Иступи руководства Војног синдиката Србије по правилу, а тако је и овога пута, садрже два незаобилазна елемента. Први је политиканство, а други мањак знања и стручних компетенција. Неретко се то замешатељство зачини некаквом полуинформацијом, из само њима знаних опскурних извора, па се у недостатку идеја за бављење неким конструктивним послом, пишу саопштења којима се обмањује јавност и блати Војска и њено руководство.