Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
11.04.2022.

Saopštenje



Sve odluke koje je državno rukovodstvo tokom prethodnih godina donelo u vezi sa procesom opremanja i osavremenjavanja sistema odbrane zasnovane su na temeljnim analizama i stručnim procenama nadležnih organa Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Svaki od borbenih sistema koji su u proteklom periodu ušli, kao i oni koji će tek ući u Vojsku Srbije, izabrani su na osnovu iskazanih zahteva najkompetentnijih starešina Generalštaba i prema svojim karakteristikama usklađeni sa potrebama odbrane naše zemlje. Jedan od najvažnijih parametara koji se, prilikom izbora nekog novog borbenog sistema, uzima u obzir jeste kadrovski i stručni potencijal vojske da ga adekvatno upotrebljava i održava.

Stoga najnovije saopštenje Vojnog sindikata Srbije u kome se iznova potencira navodni nedostatak ljudi da „opslužuju i održavaju sve što vojska već poseduje od naoružanja“, ocenjujemo kao najobičniju besmislicu. Stručnog i obučenog kadra u Vojsci Srbije ima dovoljno, a proces obuke i usavršavanja je neprekidan. Priliv ljudstva u Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije tokom 2021. godine je bio znatno veći od odliva i taj trend je nastavljen i u ovoj godini.

U oblandu navodne brige za sistem odbrane, VSS već dugo, ali nevešto umotava frustraciju zbog nabavki savremenih borbenih sistema za Vojsku Srbije. Po tome će, verovatno, ući u neslavnu istoriju vojnog sindikalnog delovanja kao jedan od retkih sindikata koji direktno deluje protiv interesa države i njene oružane sile. Gotovo da ne postoji sredstvo koje je osnažilo našu Vojsku u prethodnom periodu da VSS povodom toga nije izašao u javnost sa nekim „ali“.

Istupi rukovodstva Vojnog sindikata Srbije po pravilu, a tako je i ovoga puta, sadrže dva nezaobilazna elementa. Prvi je politikanstvo, a drugi manjak znanja i stručnih kompetencija. Neretko se to zamešateljstvo začini nekakvom poluinformacijom, iz samo njima znanih opskurnih izvora, pa se u nedostatku ideja za bavljenje nekim konstruktivnim poslom, pišu saopštenja kojima se obmanjuje javnost i blati Vojska i njeno rukovodstvo.