Министарство одбране Републике Србије
 
23.03.2022.

СаопштењеИнтернационални камп за смештај међународних снага у главном граду Сомалије Могадишу, у којем су смештени и припадници Војске Србије ангажовани у мировној операцији Европске уније за обуку безбедносних снага Сомалије, погођен је данас пројектилима из минобацача калибра 82 милиметра. Два пројектила су пала унутар кампа, а три у непосредној близини.

У гранатирању није било повређених, а свих шест припадника Војске Србије су добро и настављају да професионално и одговорно извршавају своје задатке. У кампу су предузете додатне мере заштите како би се осигурала безбедност свих припадника међународних снага.

Одмах по пријему вести о догађају, начелник Оперативне управе (Ј-3) Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Желимир Глишовић разговарао је са старијим националним представником у мисији пуковником Драганом Крстићем, који је га је известио да су сви припадници Војске Србије безбедни, мотивисани и посвећени реализацији додељених задатака.

Војска Србије у мисији Европске уније за обуку безбедносних снага у Сомалији (EUTM Somalia) ангажује штабног официра на дужности шефа санитетске службе и петочлани медицински тим који је задужен за примарну здравствену заштиту особља у мисији.

Генералштаб Војске Србије непрекидно прати ситуацију у свим мировним операцијама у којимa су ангажовани припадници Војске Србије и у сталном је контакту са нашим контингентима.