Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.03.2022.

SaopštenjeInternacionalni kamp za smeštaj međunarodnih snaga u glavnom gradu Somalije Mogadišu, u kojem su smešteni i pripadnici Vojske Srbije angažovani u mirovnoj operaciji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga Somalije, pogođen je danas projektilima iz minobacača kalibra 82 milimetra. Dva projektila su pala unutar kampa, a tri u neposrednoj blizini.

U granatiranju nije bilo povređenih, a svih šest pripadnika Vojske Srbije su dobro i nastavljaju da profesionalno i odgovorno izvršavaju svoje zadatke. U kampu su preduzete dodatne mere zaštite kako bi se osigurala bezbednost svih pripadnika međunarodnih snaga.

Odmah po prijemu vesti o događaju, načelnik Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović razgovarao je sa starijim nacionalnim predstavnikom u misiji pukovnikom Draganom Krstićem, koji je ga je izvestio da su svi pripadnici Vojske Srbije bezbedni, motivisani i posvećeni realizaciji dodeljenih zadataka.

Vojska Srbije u misiji Evropske unije za obuku bezbednosnih snaga u Somaliji (EUTM Somalia) angažuje štabnog oficira na dužnosti šefa sanitetske službe i petočlani medicinski tim koji je zadužen za primarnu zdravstvenu zaštitu osoblja u misiji.

Generalštab Vojske Srbije neprekidno prati situaciju u svim mirovnim operacijama u kojima su angažovani pripadnici Vojske Srbije i u stalnom je kontaktu sa našim kontingentima.