Министарство одбране Републике Србије
 
22.03.2022.

Саопштење



Војска Србије је у потпуности спремна, обучена и опремљена да одговори својој уставној улози и заштити безбедност наше земље и њених грађана. Стога Министарство одбране одлучно одбацује најновије наводе Војног синдиката који на крајње неутемељен и видно злонамеран начин произвољно тумачи неке од јавно доступних података покушавајући да уруши углед Војске Србије и умањи очигледна унапређења укупних одбрамбених способности државе.

У којој мери аутори саопштења ВСС свесно заобилазе истину говори податак да је реализација Плана попуне МО и ВС официрима, подофицирима, професионалним војницима и цивилним лицима у 2021. години за 22,54 процента већа него годину раније. Број припадника Министарства одбране и Војске Србије током 2021. године је увећан јер је прилив кадра већи од одлива.

Податак да су четири млада пилота од почетка године напустила РВ и ПВО је потпуна неистина. Само једном пилоту је професионална служба престала по личном захтеву, без права на пензију, док су преостала три пилота пензионисана по сили закона.

На злонамерност Војног синдиката указује и моменат објављивања саопштења које обилује нетачним подацима будући да је у току промоција конкурса за упис у војне школе и да Министарство одбране настоји да привуче што већи број квалитетних кандидата који ће постати старешине наше Војске.

Када је реч о угледу који Војска има међу младима најбоље сведочи податак да се за добровољно служење са оружјем у марту 2022. пријавило највише младића и девојака у последњих пет година, а да је више од 90 одсто њих изразило жељу да ступи у професионалну војну службу.

Да ли је потребно истицати да су јуче у Нишу 152 породице наших активних и пензионисаних припадника добиле кључеве од нових, изузетно квалитетних станова, а да данас у Београду почиње додела укупно 375 станова намењених припадницима Војске.

Сви запослени у Министарству одбране и Војсци Србије сведоци су да је у последњих неколико година њихова зарада значајно увећана. За тек нешто више од годину дана плате наших припадника су повећаване у три наврата.

Набавка и увођење нових савремених борбених средстава у састав наших јединица је, такође, јавно доступан податак. Већина грађана имала је прилику да се увери у то шта наша Војска има и може, а чињеница је да има и може много више од онога што се на телевизијским екранима могло видети.

Министарство одбране сматра да су оцене које Војни синдикат Србије по ко зна који пут у својим саопштењима износи срамотне зато што вређају рад, труд и напор припадника система одбране који је видљив и мерљив, а циљ им је да у јавност покушају да унесу немир неистинама о способности одбране наше земље.