Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.03.2022.

Saopštenje



Vojska Srbije je u potpunosti spremna, obučena i opremljena da odgovori svojoj ustavnoj ulozi i zaštiti bezbednost naše zemlje i njenih građana. Stoga Ministarstvo odbrane odlučno odbacuje najnovije navode Vojnog sindikata koji na krajnje neutemeljen i vidno zlonameran način proizvoljno tumači neke od javno dostupnih podataka pokušavajući da uruši ugled Vojske Srbije i umanji očigledna unapređenja ukupnih odbrambenih sposobnosti države.

U kojoj meri autori saopštenja VSS svesno zaobilaze istinu govori podatak da je realizacija Plana popune MO i VS oficirima, podoficirima, profesionalnim vojnicima i civilnim licima u 2021. godini za 22,54 procenta veća nego godinu ranije. Broj pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije tokom 2021. godine je uvećan jer je priliv kadra veći od odliva.

Podatak da su četiri mlada pilota od početka godine napustila RV i PVO je potpuna neistina. Samo jednom pilotu je profesionalna služba prestala po ličnom zahtevu, bez prava na penziju, dok su preostala tri pilota penzionisana po sili zakona.

Na zlonamernost Vojnog sindikata ukazuje i momenat objavljivanja saopštenja koje obiluje netačnim podacima budući da je u toku promocija konkursa za upis u vojne škole i da Ministarstvo odbrane nastoji da privuče što veći broj kvalitetnih kandidata koji će postati starešine naše Vojske.

Kada je reč o ugledu koji Vojska ima među mladima najbolje svedoči podatak da se za dobrovoljno služenje sa oružjem u martu 2022. prijavilo najviše mladića i devojaka u poslednjih pet godina, a da je više od 90 odsto njih izrazilo želju da stupi u profesionalnu vojnu službu.

Da li je potrebno isticati da su juče u Nišu 152 porodice naših aktivnih i penzionisanih pripadnika dobile ključeve od novih, izuzetno kvalitetnih stanova, a da danas u Beogradu počinje dodela ukupno 375 stanova namenjenih pripadnicima Vojske.

Svi zaposleni u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije svedoci su da je u poslednjih nekoliko godina njihova zarada značajno uvećana. Za tek nešto više od godinu dana plate naših pripadnika su povećavane u tri navrata.

Nabavka i uvođenje novih savremenih borbenih sredstava u sastav naših jedinica je, takođe, javno dostupan podatak. Većina građana imala je priliku da se uveri u to šta naša Vojska ima i može, a činjenica je da ima i može mnogo više od onoga što se na televizijskim ekranima moglo videti.

Ministarstvo odbrane smatra da su ocene koje Vojni sindikat Srbije po ko zna koji put u svojim saopštenjima iznosi sramotne zato što vređaju rad, trud i napor pripadnika sistema odbrane koji je vidljiv i merljiv, a cilj im je da u javnost pokušaju da unesu nemir neistinama o sposobnosti odbrane naše zemlje.