Министарство одбране Републике Србије
 
23.02.2022.

Потписан уговор, Србија од "Ербаса" набавља два транспортна авиона



У Мадриду је потписан уговор о куповини два војна транспортна авиона компаније "Ербас" Ц-295 у присуству председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.

Председник Александар Вучић рекао је да је уговор вредан 81 милион евра – око 66 милиона евра за авионе, а 15 милиона евра за робу и обуку српских пилота.
 
"Важан дан за Србију и нашу војску. Транспортна авијација представља битно ојачање наше укупне авијације", написао је председник Републике на Инстаграм налогу.
 
Уговор су потписали представник Министарства одбране пуковник Александар Цакић, представник "Југоимпорт СДПР-а" Мирослав Мијатовић и представници "Ербаса" Бернхард Бренер и Јоанис Папахристофилу.

Авиони би у Србију требало да стигну крајем 2023. или почетком 2024. године, изјавио је помоћник министра одбране Ненад Милорадовић, који је такође у Мадриду присуствовао потписивању тог уговора.
 
"Ово су врхунски авиони, једни од најраспрострањенијих на планети, имају одличне резултате у употреби у најтежим могућим условима", рекао је Милорадовић.
 
Навео је и да ће та два "Ербасова" авиона значајно допринети Војсци Србије у јачању њених способности, посебно у подршци у мисијама у којима је војска ангажована.

Иначе, Ц-295 је двомоторни војни транспортни авион, који се производи у "Ербасовом" производном погону у Севиљи.
 
Има широк спектар транспортних улога, па може да служи за превоз војника, падобранаца, транспорт палета, медицински транспорт, као и транспорт авионских мотора или лаких војних возила.
 
Тај авион се користи у више од 25 земаља света и до сада је произведено око 170 авиона.
 
 
ИЗВОР: РТС
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА