Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.02.2022.

Potpisan ugovor, Srbija od "Erbasa" nabavlja dva transportna aviona



U Madridu je potpisan ugovor o kupovini dva vojna transportna aviona kompanije "Erbas" C-295 u prisustvu predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je ugovor vredan 81 milion evra – oko 66 miliona evra za avione, a 15 miliona evra za robu i obuku srpskih pilota.
 
"Važan dan za Srbiju i našu vojsku. Transportna avijacija predstavlja bitno ojačanje naše ukupne avijacije", napisao je predsednik Republike na Instagram nalogu.
 
Ugovor su potpisali predstavnik Ministarstva odbrane pukovnik Aleksandar Cakić, predstavnik "Jugoimport SDPR-a" Miroslav Mijatović i predstavnici "Erbasa" Bernhard Brener i Joanis Papahristofilu.

Avioni bi u Srbiju trebalo da stignu krajem 2023. ili početkom 2024. godine, izjavio je pomoćnik ministra odbrane Nenad Miloradović, koji je takođe u Madridu prisustvovao potpisivanju tog ugovora.
 
"Ovo su vrhunski avioni, jedni od najrasprostranjenijih na planeti, imaju odlične rezultate u upotrebi u najtežim mogućim uslovima", rekao je Miloradović.
 
Naveo je i da će ta dva "Erbasova" aviona značajno doprineti Vojsci Srbije u jačanju njenih sposobnosti, posebno u podršci u misijama u kojima je vojska angažovana.

Inače, C-295 je dvomotorni vojni transportni avion, koji se proizvodi u "Erbasovom" proizvodnom pogonu u Sevilji.
 
Ima širok spektar transportnih uloga, pa može da služi za prevoz vojnika, padobranaca, transport paleta, medicinski transport, kao i transport avionskih motora ili lakih vojnih vozila.
 
Taj avion se koristi u više od 25 zemalja sveta i do sada je proizvedeno oko 170 aviona.
 
 
IZVOR: RTS
 
photoFOTOGALERIJA