Министарство одбране Републике Србије
 
22.02.2022.

Унапређење и наставак сарадње са Уједињеним Арапским Емиратима



Током обиласка сајма беспосадних платформи и технологија „Умекс 2022" у Уједињеним Арапским Емиратима од стране престолонаследника Абу Дабија и заменика врховног команданта оружаних снага УАЕ шеика Мохамеда Бин Заједа Ал Нахјана, организован је краћи сусрет са помоћником министра одбране за материјалне ресурсе др Ненадом Милорадовићем.
 
Том приликом, шеик Мохамед Бин Зајед Ал Нахјан упутио је срдачне поздраве председнику Републике Србије Александру Вучићу и изразио жељу за наставак сарадње.


 
Представљен је напредак у развоју и производњи сложених система наоружања за које су оружане снаге УАЕ до сада исказивале интерес и договорени су конкретни даљи заједнички потези, а пре свега из области наоружаних роботизованих платформи и система за борбу против њих.
 
Такође, данас је на сајму „Умекс 2022“ потписан  Уговор о продаји значајне количине муниције између компаније Југоимпорт СДПР ЈП из Републике Србије и групе ''EDGE'' из Уједињених Арапских Емирата. Уговор су потписали господин Хамад Ал Марар, председник кластера за ракете и оружје групације ''EDGE'' и госпођа Тијана Конић, координатор у Јавном предузећу Југоимпорт.


 
Потписани уговор се односи углавном на производе холдинг компаније Крушик из Ваљева што ће значајно допринети упошљавању капацитета ове фабрике у наредне две године. План је да се након реализације овог уговора сарадња између ових двеју компанија на производњи овакве муниције настави у сличном обиму на годишњем нивоу, као и да се прошири на друге врсте производа и технологија такве врсте у коме ће учествовати Крушик, као и друга предузећа одбрамбене индустрије Републике Србије.
 
Уједињени Арапски Емирати представљају једно од значајних тржишта за производе наше Одбрамбене индустрије. У прилог овоме је чињеница да је од отпочињања интензивне војно-економске сарадње међу двема државама 2015. године, извоз наоружања и војне опреме у УАЕ кумулативно достигао ниво преко пола милијарде америчких долара, са тенденцијом да се овај тренд настави, посебно имајући у виду да су извршене демонстрације и опитовања бројних сложених система наоружања и војне опреме, са потенцијално врло великим износом уговарања.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА