Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.02.2022.

Unapređenje i nastavak saradnje sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima



Tokom obilaska sajma besposadnih platformi i tehnologija „Umeks 2022" u Ujedinjenim Arapskim Emiratima od strane prestolonaslednika Abu Dabija i zamenika vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE šeika Mohameda Bin Zajeda Al Nahjana, organizovan je kraći susret sa pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenadom Miloradovićem.
 
Tom prilikom, šeik Mohamed Bin Zajed Al Nahjan uputio je srdačne pozdrave predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i izrazio želju za nastavak saradnje.


 
Predstavljen je napredak u razvoju i proizvodnji složenih sistema naoružanja za koje su oružane snage UAE do sada iskazivale interes i dogovoreni su konkretni dalji zajednički potezi, a pre svega iz oblasti naoružanih robotizovanih platformi i sistema za borbu protiv njih.
 
Takođe, danas je na sajmu „Umeks 2022“ potpisan  Ugovor o prodaji značajne količine municije između kompanije Jugoimport SDPR JP iz Republike Srbije i grupe "EDGE" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ugovor su potpisali gospodin Hamad Al Marar, predsednik klastera za rakete i oružje grupacije "EDGE" i gospođa Tijana Konić, koordinator u Javnom preduzeću Jugoimport.


 
Potpisani ugovor se odnosi uglavnom na proizvode holding kompanije Krušik iz Valjeva što će značajno doprineti upošljavanju kapaciteta ove fabrike u naredne dve godine. Plan je da se nakon realizacije ovog ugovora saradnja između ovih dveju kompanija na proizvodnji ovakve municije nastavi u sličnom obimu na godišnjem nivou, kao i da se proširi na druge vrste proizvoda i tehnologija takve vrste u kome će učestvovati Krušik, kao i druga preduzeća odbrambene industrije Republike Srbije.
 
Ujedinjeni Arapski Emirati predstavljaju jedno od značajnih tržišta za proizvode naše Odbrambene industrije. U prilog ovome je činjenica da je od otpočinjanja intenzivne vojno-ekonomske saradnje među dvema državama 2015. godine, izvoz naoružanja i vojne opreme u UAE kumulativno dostigao nivo preko pola milijarde američkih dolara, sa tendencijom da se ovaj trend nastavi, posebno imajući u vidu da su izvršene demonstracije i opitovanja brojnih složenih sistema naoružanja i vojne opreme, sa potencijalno vrlo velikim iznosom ugovaranja.
 
photoFOTOGALERIJA