Министарство одбране Републике Србије
 
10.02.2022.

Седница политичког савета Владе за примену Резолуције 1325 СБ УН – Жене, мир и безбедност



Помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић председавала је данас у Влади Србије седницом Политичког савета за спровођење Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација – Жене, мир и безбедност.

Представници свих државних институција који учествују у раду овог тела, сагласни су са констатацијом да је у што краћем року неопходно завршити анализу ефеката и евалуацију тог документа и покренути процедуре за израду трећег Националног акционог плана, који би био усклађен са релевантним међународним и националним прописима, а посебно са Законом о родној равноправности и Стратегијом за родну равноправност за период од 2021. до 2030. године, који су усвојени прошле године.

Председавајућа Политичког савета, госпођа Томашевић, истакла је да ће Министарство одбране, као носилац израде Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 СБ УН остати посвећено овом задатку, уважавајући значај теме родне равноправности и положаја жена у систему безбедности.

На седници је договорено да је у процес израде трећег НАП неопходно укључити све заинтересоване актере, а посебно међународне партнере и организације цивилног друштва, које су и у претходном периоду били укључени у овај процес.
photoФОТОГАЛЕРИЈА