Министарство одбране Републике Србије
 
01.02.2022.

Специјалистичка обука војника рода артиљерије



У касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожaревцу у току је специјалистичка обука војника рода артиљерије који војни рок служе у Центру за обуку копнене војске.
Војници се у Центру, у који су распоређени након успешно завршене основне индивидуалне обуке, обучавају за послужиоце на самоходним вишецевним лансерима ракета 128 мм М77 „огањ“ и топ-хаубицама 152 мм М84 „нора“. Циљ је да буду оспособљени да самостално и у оквиру послуга извршавају борбене радње и правилно примењују тактику и процедуре при реализацији бојевих гађања из ових артиљеријских система.
 
Програмом обуке предвиђени су садржаји из артиљеријског наоружања и опреме, тактике артиљерије и ватрене обуке, а посебна пажња се поклања борбеним радњама и поступцима приликом поседања ватреног положаја, правилном заузимању елемената за извршење гађања и раду послуга након издaвања команде за гађање. 
Специјалистичка фаза обуке војника на служењу војног рока завршава се провером оспособљености за извршавање задатака у оквиру своје војноевиденционе специјалности, након чега следи колективна обука и активно укључивање у живот и рад јединица Војске Србије до завршетка служења војног рока.
photoФОТОГАЛЕРИЈА