Министарство одбране Републике Србије
 
25.01.2022.

Министар Стефановић са шефовима Комитета за одбрану и Групе за Србију у британском Парламенту



Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас у Парламенту Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске са председавајућим Комитета за одбрану Елвудом Тобајасом и председавајућим Парламентарне групе за Србију Доњег дома Парламента Ендрјуом Бриџином.

Министар Стефановић оценио је да овакви разговори представљају, не само прилику да се у конструктивном дијалогу размене мишљења о актуелним темама, већ свакако доприносе међусобном разумевању и даљем развоју сарадње двеју земаља за шта постоје значајни потенцијали.
 
Он је изразио задовољство досадашњом војно-војном сарадњом, истичући заједничке обуке и тренинге припадника две војске, који доприносе јачању оперативних способности Војске Србије, и заједничко учешће у мисијама УН и ЕУ. Министар је истакао да је Србија војно неутрална земља, чији је главни спољнополитички циљ чланство у Европској унији. Он је навео да је наша земља посвећена очувању регионалне стабилности и економском развоју, што недвосмислено показује и иницијатива председника Србије Александра Вучића „Отворени Балкан“, усмерена на досезање бољег животног стандарда свих грађана и изградњу партнерских односа и сарадње на Западном Балкану.

Председавајући Комитета за одбрану Парламента Елвуд Тобајас оценио је да су билатерални односи двеју земаља добри, посебно у области одбране, али да постоји простор за њихово даље унапређење.
 
Тобајас је, као и Бриџин на одвојеном састанку, оценио да Србија има значајну улогу у стабилности нашег региона и да је економска сарадња област у којој постоји највише простора за унапређење односа Уједињеног Краљевства и Србије. Председавајући Парламентарне групе за Србију Бриџин овом приликом истакао је да је Уједињено Краљевство опредељено за развој сарадње са Србијом. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.01.2022
mp4 (44,15 MB)
Посета