Министарство одбране Републике Србије
 
24.01.2022.

Обележен Дан Медија центра „Одбрана“



Свечаност поводом Дана Медија центра „Одбрана“ и 143. године војне штампе у Србији одржана је данас у Дому Војске Србије на којој је уручено и најзначајније признање Медија центра ”Одбрана” – новинарска награда „Иван Марковић” новинару „Политике“ Милану Галовићу. Награђен је за текст ”Панцири” даноноћно чувају небо Србије, објављен у ”Политици” 12. августа 2021. године.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који се тренутно налази у званичној посети Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, упутио је честитку поводом 24. јануара - Дана Медија центра „Одбрана“ у којој се каже:
 
„Свим припадницима Медија центра „Одбрана“ честитам 24. јануар — Дан центра.
 
Са објављивањем првог броја часописа „Ратник“ давне 1879. године започео је развој информативне делатности кроз писану реч у оквиру војног система одбране, који се и након толико времена захваљујући преданом раду ваших претходника, али и вас није и неће зауставити.
 
Професионалним приступом послу, пажљиво ослушкујући жеље и потребе јавности и пратећи савремене токове у области, не само информативне делатности, већ и издаваштва на најбољи начин, презентујете домаћој али и страној читалачкој публици опус рада Министарства одбране и Војске Србије.
 
Честитам вам празник, уверен да захваљујући добрим мислима, мудрим одлукама и оштром перу, ваши најблиставији моменти тек долазе.“
 
Помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић уручила је новинарску награду "Иван Марковић" новинару "Политике" Милану Галовићу и честитајући празник подсетила на историјски значај јубилеја - 143 године војне штампе, наглашавајући да је та својеврсна златна нит која пером и речју повезује „Ратник“ и „Одбрану“ преко три века, заиста за понос.
 
- Важно је истаћи да је Медија центар „Одбрана“ Управе за односе са јавношћу, осим информативне, већ одавно и кућа војног етоса, културе, традиције и духовности, дом широко отворених врата, како за припаднике Војске, тако и за све људе добре воље - нагласила је помоћник министра Томашевић.
 
Она је указала и да превасходно захваљујући прегалаштву и ентузијазму припадника, све више до изражаја долази стваралачка улога те куће, која се у престоничкој културној јавности често назива - тврђавом на позоришном тргу, и вредним спомеником који памти - јер 143 година писања је заправо исто толико година памћења.
 
Војска Србије, подсетила је, једна је од институција од највећег поверења грађана Србије.
 
- Осим што смо бескрајно поносни на то, јер војска и постоји ради свог народа и државе - свесни смо да је значајан допринос таквом „разумевању“ војске у народу, дао и Медија центар „Одбрана“. Медија центар „Одбрана“ као војни издавач, великим бројем квалитетних наслова из године у годину гради препознатљив имиџ на издавачкој мапи Србије, а бројни догађаји које под својим сводовима организује, спадају у сам врх овдашње културне понуде – нагласила је помоћник министра Томашевић честитајући празник припадницима Медија центра „Одбрана“.
 
Осврнувши се на годину за нама, директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Биљана Пашић, истакла је назначајнија достигнућа те установе у оквиру њене три делатности. 
 
- Магазин „Одбрана” добио је прву награду за најбољу фотографију објављену у европским војним новинама и часописима, коју додељује Европска асоцијација војних новинара – ЕМПА, у конкуренцији војних гласила већине европских земаља, а на Међународним војним играма у Руској Федерацији награђени смо за изложбену поставку Специјалном наградом – нагласила је потпуковник Пашић.
 
Баштинити традицију, како је нагласила, значи одржати светлост и светост једног историјског места, сачувати његов дух, продужити му живот и учинити да траје.
 
- То је наша мисија -  очувати традицију, у њеном духу свакога дана стварати нову – за неко друго будуће време у коме ће наше данас бити традиција – поручила је директор Медија центра „Одбрана“.
 
На данашњој свечаности, уручена су и признања најзначајнијим сарадницима свих делатности Медија центра „Одбрана“.
 
Посебно признање, Плакета Министарства одбране за сарадника године додељена је Заводу за заштиту споменика културе града Београда. Захваљујући сарадњи са Заводом, уз подршку Министарства одбране и Министарства културе и информисања, 2021. године покренута је иницијатива и започет пројекат реконструкције фасаде и враћања првобитног изгледа зграде Дома Војске Србије, који је красио Ратнички дом. Плакету Министарства одбране директорки Завода Оливери Вучковић уручио је начелник Управе за односе са јавношћу пуковник др Михаило Зоговић.
 
Признање за сарадника године излагачке делатности Медија центра „Одбрана“ припало је Кући легата и Музеју Југославије, за веома захтеван пројекат изложбе Петра Лубарде. Плакете Медија центра „Одбрана“ директору Куће легата Петра Лубарде Филипу Брусићу-Ренауду и  вишем кустосу Музеја Југославије Ани Панић уручила је директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Биљана Пашић.
 
Сарадник године  у области новинско - информативне делатности Медија центра „Одбрана“ је потпуковник др Бранислав Милосављевић, научни сарадник Института за стратегијска истраживања, коме је Плакету Медија центра ”Одбрана” уручио новинар у магазину ”Одбрана” Владимир Вјештић.
 
Највећи број ауторских и рецензентских потписа у издавачкој делатности Медија центра ”Одбрана” током 2021. године забележио је пуковник доцент др Далибор Денда, научни сарадник у Институту за стратегијска истраживања Министарства одбране, што га је препоручило за признање за најбољег сарадника издавачке делатности. Плакету је пуковнику Денди уручила начелник Одсека за издавачку делатност мр Снежана Ђокић.
 
У оквиру свечаности у Дому Војске, приказан је и филм о резултатима рада Управе за односе с јавношћу и њених установа у претходној години, а у музичком делу програма наступила је оперска уметница Мина Глигорић, која је у дисциплини Армија културе у Москви, представљајући Србију, освојила треће место, у пратњи оркестра Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички. Гости на данашњој свечаности били су у прилици и да чују нумере у извођењу хора Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, као и чланове Музичке секције Војне гимназије и Војне академије.
 
Медија центар „Одбрана“ обележава свој Дан као сећање на 24. јануар 1879. године, када је у Србији изашао први број војног листа „Ратник“, чију традицију наставља магазин „Одбрана“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.01.2022
mp4 (171,76 MB)
Свечаност
24.01.2022
mp4 (202,2 MB)
Обраћање Катарине Томашевић
24.01.2022
mp4 (289,55 MB)
Обраћање потпуковника Биљане Пашић