Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
24.01.2022.

Obeležen Dan Medija centra „Odbrana“



Svečanost povodom Dana Medija centra „Odbrana“ i 143. godine vojne štampe u Srbiji održana je danas u Domu Vojske Srbije na kojoj je uručeno i najznačajnije priznanje Medija centra ”Odbrana” – novinarska nagrada „Ivan Marković” novinaru „Politike“ Milanu Galoviću. Nagrađen je za tekst ”Panciri” danonoćno čuvaju nebo Srbije, objavljen u ”Politici” 12. avgusta 2021. godine.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović, koji se trenutno nalazi u zvaničnoj poseti Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Severne Irske, uputio je čestitku povodom 24. januara - Dana Medija centra „Odbrana“ u kojoj se kaže:
 
„Svim pripadnicima Medija centra „Odbrana“ čestitam 24. januar — Dan centra.
 
Sa objavljivanjem prvog broja časopisa „Ratnik“ davne 1879. godine započeo je razvoj informativne delatnosti kroz pisanu reč u okviru vojnog sistema odbrane, koji se i nakon toliko vremena zahvaljujući predanom radu vaših prethodnika, ali i vas nije i neće zaustaviti.
 
Profesionalnim pristupom poslu, pažljivo osluškujući želje i potrebe javnosti i prateći savremene tokove u oblasti, ne samo informativne delatnosti, već i izdavaštva na najbolji način, prezentujete domaćoj ali i stranoj čitalačkoj publici opus rada Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
Čestitam vam praznik, uveren da zahvaljujući dobrim mislima, mudrim odlukama i oštrom peru, vaši najblistaviji momenti tek dolaze.“
 
Pomoćnik ministra za ljudske resurse Katarina Tomašević uručila je novinarsku nagradu "Ivan Marković" novinaru "Politike" Milanu Galoviću i čestitajući praznik podsetila na istorijski značaj jubileja - 143 godine vojne štampe, naglašavajući da je ta svojevrsna zlatna nit koja perom i rečju povezuje „Ratnik“ i „Odbranu“ preko tri veka, zaista za ponos.
 
- Važno je istaći da je Medija centar „Odbrana“ Uprave za odnose sa javnošću, osim informativne, već odavno i kuća vojnog etosa, kulture, tradicije i duhovnosti, dom široko otvorenih vrata, kako za pripadnike Vojske, tako i za sve ljude dobre volje - naglasila je pomoćnik ministra Tomašević.
 
Ona je ukazala i da prevashodno zahvaljujući pregalaštvu i entuzijazmu pripadnika, sve više do izražaja dolazi stvaralačka uloga te kuće, koja se u prestoničkoj kulturnoj javnosti često naziva - tvrđavom na pozorišnom trgu, i vrednim spomenikom koji pamti - jer 143 godina pisanja je zapravo isto toliko godina pamćenja.
 
Vojska Srbije, podsetila je, jedna je od institucija od najvećeg poverenja građana Srbije.
 
- Osim što smo beskrajno ponosni na to, jer vojska i postoji radi svog naroda i države - svesni smo da je značajan doprinos takvom „razumevanju“ vojske u narodu, dao i Medija centar „Odbrana“. Medija centar „Odbrana“ kao vojni izdavač, velikim brojem kvalitetnih naslova iz godine u godinu gradi prepoznatljiv imidž na izdavačkoj mapi Srbije, a brojni događaji koje pod svojim svodovima organizuje, spadaju u sam vrh ovdašnje kulturne ponude – naglasila je pomoćnik ministra Tomašević čestitajući praznik pripadnicima Medija centra „Odbrana“.
 
Osvrnuvši se na godinu za nama, direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Biljana Pašić, istakla je naznačajnija dostignuća te ustanove u okviru njene tri delatnosti. 
 
- Magazin „Odbrana” dobio je prvu nagradu za najbolju fotografiju objavljenu u evropskim vojnim novinama i časopisima, koju dodeljuje Evropska asocijacija vojnih novinara – EMPA, u konkurenciji vojnih glasila većine evropskih zemalja, a na Međunarodnim vojnim igrama u Ruskoj Federaciji nagrađeni smo za izložbenu postavku Specijalnom nagradom – naglasila je potpukovnik Pašić.
 
Baštiniti tradiciju, kako je naglasila, znači održati svetlost i svetost jednog istorijskog mesta, sačuvati njegov duh, produžiti mu život i učiniti da traje.
 
- To je naša misija -  očuvati tradiciju, u njenom duhu svakoga dana stvarati novu – za neko drugo buduće vreme u kome će naše danas biti tradicija – poručila je direktor Medija centra „Odbrana“.
 
Na današnjoj svečanosti, uručena su i priznanja najznačajnijim saradnicima svih delatnosti Medija centra „Odbrana“.
 
Posebno priznanje, Plaketa Ministarstva odbrane za saradnika godine dodeljena je Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Zahvaljujući saradnji sa Zavodom, uz podršku Ministarstva odbrane i Ministarstva kulture i informisanja, 2021. godine pokrenuta je inicijativa i započet projekat rekonstrukcije fasade i vraćanja prvobitnog izgleda zgrade Doma Vojske Srbije, koji je krasio Ratnički dom. Plaketu Ministarstva odbrane direktorki Zavoda Oliveri Vučković uručio je načelnik Uprave za odnose sa javnošću pukovnik dr Mihailo Zogović.
 
Priznanje za saradnika godine izlagačke delatnosti Medija centra „Odbrana“ pripalo je Kući legata i Muzeju Jugoslavije, za veoma zahtevan projekat izložbe Petra Lubarde. Plakete Medija centra „Odbrana“ direktoru Kuće legata Petra Lubarde Filipu Brusiću-Renaudu i  višem kustosu Muzeja Jugoslavije Ani Panić uručila je direktor Medija centra „Odbrana“ potpukovnik Biljana Pašić.
 
Saradnik godine  u oblasti novinsko - informativne delatnosti Medija centra „Odbrana“ je potpukovnik dr Branislav Milosavljević, naučni saradnik Instituta za strategijska istraživanja, kome je Plaketu Medija centra ”Odbrana” uručio novinar u magazinu ”Odbrana” Vladimir Vještić.
 
Najveći broj autorskih i recenzentskih potpisa u izdavačkoj delatnosti Medija centra ”Odbrana” tokom 2021. godine zabeležio je pukovnik docent dr Dalibor Denda, naučni saradnik u Institutu za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane, što ga je preporučilo za priznanje za najboljeg saradnika izdavačke delatnosti. Plaketu je pukovniku Dendi uručila načelnik Odseka za izdavačku delatnost mr Snežana Đokić.
 
U okviru svečanosti u Domu Vojske, prikazan je i film o rezultatima rada Uprave za odnose s javnošću i njenih ustanova u prethodnoj godini, a u muzičkom delu programa nastupila je operska umetnica Mina Gligorić, koja je u disciplini Armija kulture u Moskvi, predstavljajući Srbiju, osvojila treće mesto, u pratnji orkestra Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički. Gosti na današnjoj svečanosti bili su u prilici i da čuju numere u izvođenju hora Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“, kao i članove Muzičke sekcije Vojne gimnazije i Vojne akademije.
 
Medija centar „Odbrana“ obeležava svoj Dan kao sećanje na 24. januar 1879. godine, kada je u Srbiji izašao prvi broj vojnog lista „Ratnik“, čiju tradiciju nastavlja magazin „Odbrana“.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
24.01.2022
mp4 (171,76 MB)
Svečanost
24.01.2022
mp4 (202,2 MB)
Obraćanje Katarine Tomašević
24.01.2022
mp4 (289,55 MB)
Obraćanje potpukovnika Biljane Pašić