Министарство одбране Републике Србије
 
18.01.2022.

Обука војника рода артиљеријско-ракетних јединица за ПВД



У јединицама Прве бригаде копнене војске реализује се колективна обука војника рода артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства који су служење војног рока започели у септембру прошле године.

Војници се на полигонима обучавају за борбену употребу ракетног система за противваздухопловна дејства „стрела-10М“, намењеног за непосредну заштиту снага Војске Србије од дејстава из ваздушног простора.

У овој фази обучавања, у теренским условима увежбавају се тактички и ватрени поступци послуга на маршу, маскирање, поседање положаја и прорачун елемената за извршење гађања циљева у ваздушном простору. Претходно су војници прошли обуку на тренажерима и теоријску проверу знања, како би били у потпуности спремни за практичан рад на овом борбеном средству.

Успешном реализацијом колективне обуке војници ће бити оспособљени за обављање дужности оператора ракетног система за ПВД „стрела-10М“. Многи од њих ће, у складу са интересовањем које су исказали, након завршетка служења војног рока започети каријеру у Војсци Србије у својству професионалног војника.
photoФОТОГАЛЕРИЈА