Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.01.2022.

Obuka vojnika roda artiljerijsko-raketnih jedinica za PVD



U jedinicama Prve brigade kopnene vojske realizuje se kolektivna obuka vojnika roda artiljerijsko-raketnih jedinica za protivvazduhoplovna dejstva koji su služenje vojnog roka započeli u septembru prošle godine.

Vojnici se na poligonima obučavaju za borbenu upotrebu raketnog sistema za protivvazduhoplovna dejstva „strela-10M“, namenjenog za neposrednu zaštitu snaga Vojske Srbije od dejstava iz vazdušnog prostora.

U ovoj fazi obučavanja, u terenskim uslovima uvežbavaju se taktički i vatreni postupci posluga na maršu, maskiranje, posedanje položaja i proračun elemenata za izvršenje gađanja ciljeva u vazdušnom prostoru. Prethodno su vojnici prošli obuku na trenažerima i teorijsku proveru znanja, kako bi bili u potpunosti spremni za praktičan rad na ovom borbenom sredstvu.

Uspešnom realizacijom kolektivne obuke vojnici će biti osposobljeni za obavljanje dužnosti operatora raketnog sistema za PVD „strela-10M“. Mnogi od njih će, u skladu sa interesovanjem koje su iskazali, nakon završetka služenja vojnog roka započeti karijeru u Vojsci Srbije u svojstvu profesionalnog vojnika.
photoFOTOGALERIJA