Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2021.

Редовни експертски разговори о политици одбране са СР Немачком



Делегације министарства одбране Републике Србије и Савезне Републике Немачке, предвођене начелником Управе за међународну војну сарадњу пуковником Небојшом Свјетлицом и замеником начелника Одељења за међународну војну сарадњу Бундесвера капетаном фрегате Маркусом Хардером, одржале су у Београду редовне експертске разговоре из области политике одбране.
Пуковник Свјетлица је изложио структуру и надлежности Управе за међународну војну сарадњу, као и активности које Министарство одбране Републике Србије реализује са циљем подршке остваривању спољнополитичких циљева наше земље. Он је истакао да је сарадња двеју земаља у области одбране садржајна и разноврсна и да развијени укупни односи, као и недавно потписани Споразум о сарадњи у области одбране, дају могућности за њено унапређење у заједничком интересу. Такође, пуковник Свјетлица је пренео опредељење за интензивирање сарадње и стварање видљивијих резултата.
Капетан фрегате Хардер оценио је да су експертски разговори одлична прилика за разматрање начина и модалитета за продубљивање и развој сарадње у области одбране. Он је нагласио да ће Савезно министарство одбране наставити са подршком Министарству одбране Републике Србије кроз програм „Помоћ у обуци и школовању“ и пренео спремност за интензивирање војно-војне сарадње и њен допринос јачању изградње поверења на терену.
Током анализирања сарадње у текућој и усаглашавања активности за наредну годину, потпуковник Борис Стојковић из Одељења за билатералну војну сарадњу истакао је да је епидемиолошка ситуација утицала на смањен број реализованих активности, што није умањило опредељење за даљи квалитативан развој, имајући у виду предлоге два система одбране за План билатералне војне сарадње за 2022. годину.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА