Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.12.2021.

Redovni ekspertski razgovori o politici odbrane sa SR Nemačkom



Delegacije ministarstva odbrane Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke, predvođene načelnikom Uprave za međunarodnu vojnu saradnju pukovnikom Nebojšom Svjetlicom i zamenikom načelnika Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju Bundesvera kapetanom fregate Markusom Harderom, održale su u Beogradu redovne ekspertske razgovore iz oblasti politike odbrane.
Pukovnik Svjetlica je izložio strukturu i nadležnosti Uprave za međunarodnu vojnu saradnju, kao i aktivnosti koje Ministarstvo odbrane Republike Srbije realizuje sa ciljem podrške ostvarivanju spoljnopolitičkih ciljeva naše zemlje. On je istakao da je saradnja dveju zemalja u oblasti odbrane sadržajna i raznovrsna i da razvijeni ukupni odnosi, kao i nedavno potpisani Sporazum o saradnji u oblasti odbrane, daju mogućnosti za njeno unapređenje u zajedničkom interesu. Takođe, pukovnik Svjetlica je preneo opredeljenje za intenziviranje saradnje i stvaranje vidljivijih rezultata.
Kapetan fregate Harder ocenio je da su ekspertski razgovori odlična prilika za razmatranje načina i modaliteta za produbljivanje i razvoj saradnje u oblasti odbrane. On je naglasio da će Savezno ministarstvo odbrane nastaviti sa podrškom Ministarstvu odbrane Republike Srbije kroz program „Pomoć u obuci i školovanju“ i preneo spremnost za intenziviranje vojno-vojne saradnje i njen doprinos jačanju izgradnje poverenja na terenu.
Tokom analiziranja saradnje u tekućoj i usaglašavanja aktivnosti za narednu godinu, potpukovnik Boris Stojković iz Odeljenja za bilateralnu vojnu saradnju istakao je da je epidemiološka situacija uticala na smanjen broj realizovanih aktivnosti, što nije umanjilo opredeljenje za dalji kvalitativan razvoj, imajući u vidu predloge dva sistema odbrane za Plan bilateralne vojne saradnje za 2022. godinu.
 
photoFOTOGALERIJA