Министарство одбране Републике Србије
 
09.12.2021.

Успешно завршена вежба "Сајбер Тесла 2021"



Завршним приказом пред високим званицама,  у касарни „Војвода Радомир Путник“ у Горњем Милановцу, данас је завршена четвородневна Међународна командно-штабна вежба „Сајбер Тесла 2021“ (Cyber Tesla 2021), која се, осим у Србији, одвијала и на издвојеним местима у Сједињеним Америчким Државама и Мађарској.

Циљеви вежбе, чија је тема била одбрана телекомуникационо-информационог система од претњи из сајбер простора, били су изградња војних капацитета система одбране и Националног центра за превенцију ризика у ИКТ системима Републике Србије за одбрану од високотехнолошких напада, као и унапређење сарадње са релевантним државним и приватним сектором у циљу заштите информационог простора Републике Србије.
 
Поздрављајући учеснике завршног приказа и честитајући им на успешно реализованој активности, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић подсетио је да је међународна војна сарадња Војске Србије у овој години била веома интензивна, и да су наши припадници имали прилику да успешно вежбају с колегама из многих земаља.
 
- Једна од таквих је и вежба Сајбер Тесла, која се изводи од 2016. године, у оквиру програма државног партнерства Републике Србије и државе Охајо, уз учешће представника привредног и јавног сектора и академске заједнице у Србији, рекао је генерал Цветковић и подсетио да су се од ове године прикључили и представници Оружаних снага Мађарске, чиме је вежба постала трилатерална.
 
Он је истакао да тема вежбе "не може бити релевантнија", јер живимо у времену брзих промена и доскора незамисливог развоја технике и технологије, који утичу на све сфере живота, па и на домен безбедности и одбране.

- Могућности за предузимање сајбер напада постале су доступне ширем спектру актера и то представља једну од кључних претњи савременом друштву. Наш национални интерес може да проба да угрози било ко, из било које земље и у било које време, рекао је заменик начелника Генералштаба и, уз оцену да је вежба у свему испунила задате циљеве. Додао да је Војска Србије предузела значајне безбедносне кораке у сајбер простору и да поклања посебну пажњу оспособљавања припадника, а да ће искуство са вежбе послужити процесу планирања, организовања, одлучивања и контроле у оквиру сајбер простора и сајбер одбране.
 
Пуковник Миле Витезовић, начелник Управе за телекомуникације и информатику Генералштаба Војске Србије, истакао је да је посебност ове вежбе у њеном мултинационалном и мултидисциплинарном карактеру, с обзиром да обухвата и војну и цивилну компоненту.
 
- С припадницима партнерских војски, као и с представницима државног, јавног, приватног и академског сектора из Републике Србије, претходних неколико дана, са утврђеним сценаријима и планом, реализовали смо вежбу синхронизованим приступом са ове и остале две, географски удаљене локације, у Сједињеним Америчким Државама и у Мађарској,  подсетио је пуковник, а, као главни бенефит од вежбе, споменуо је размену искустава и постигнуте изузетне резултате, "захваљујући којима од ове године Војска Србије располаже новим квалитетом кад је реч о одбрани од претњи у сајбер простору".

Бригадни генерал Ребека О'Конор, начелник штаба ваздухопловства Националне гарде Охаја, након што је захвалила Министарству одбране на успешној организацији, истакла је да су овакви догађаји од виталног значаја за безбедност свих народа.
 
- Сајбер Тесла је типичан пример вештина потребних да се заштите наше мреже. Данашње мреже немају традиционалне границе које видимо код држава. Оне су повезане, удружене и раде заједно, и зато је од виталног значаја да радимо тимски како бисмо заштитили мреже и обезбедили сигурност и безбедност, не само за припаднике Војске, већ и за становништво које користи ове ресурсе, рекла је генерал О'Конор, и додала да оваквим вежбама јачамо своје способности и унапређујемо знање о потенцијалним претњама.
 
Реализацијом ове значајне активности  унапређују се капацитети за реаговање на инциденте у сајбер простору, побољшава се координација органа и институција у чијој су надлежности послови информационе безбедности, размењују искуства из области информационе безбедности и унапређује билатерална војна сарадња Војске Србије са оружаним снагама земаља учесница.

Припадници Војске Србије су претходно учествовали на међународном такмичењу тимова за офанзивна дејства у сајбер простору које је прошле недеље организовао тренинг-центар за обуку америчке војске и националних гарди Универзитета Мичиген, и у конкуренцији 13 екипа освојили прво место.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.12.2021
mp4 (126,95 MB)
Вежба "Сајбер Тесла"
09.12.2021
mp4 (96,42 MB)
Изјава пуковника Витезовића
09.12.2021
mp4 (39,79 MB)
Изјава бригадног генерала Ребеке Конор