Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
09.12.2021.

Uspešno završena vežba "Sajber Tesla 2021"



Završnim prikazom pred visokim zvanicama,  u kasarni „Vojvoda Radomir Putnik“ u Gornjem Milanovcu, danas je završena četvorodnevna Međunarodna komandno-štabna vežba „Sajber Tesla 2021“ (Cyber Tesla 2021), koja se, osim u Srbiji, odvijala i na izdvojenim mestima u Sjedinjenim Američkim Državama i Mađarskoj.

Ciljevi vežbe, čija je tema bila odbrana telekomunikaciono-informacionog sistema od pretnji iz sajber prostora, bili su izgradnja vojnih kapaciteta sistema odbrane i Nacionalnog centra za prevenciju rizika u IKT sistemima Republike Srbije za odbranu od visokotehnoloških napada, kao i unapređenje saradnje sa relevantnim državnim i privatnim sektorom u cilju zaštite informacionog prostora Republike Srbije.
 
Pozdravljajući učesnike završnog prikaza i čestitajući im na uspešno realizovanoj aktivnosti, zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković podsetio je da je međunarodna vojna saradnja Vojske Srbije u ovoj godini bila veoma intenzivna, i da su naši pripadnici imali priliku da uspešno vežbaju s kolegama iz mnogih zemalja.
 
- Jedna od takvih je i vežba Sajber Tesla, koja se izvodi od 2016. godine, u okviru programa državnog partnerstva Republike Srbije i države Ohajo, uz učešće predstavnika privrednog i javnog sektora i akademske zajednice u Srbiji, rekao je general Cvetković i podsetio da su se od ove godine priključili i predstavnici Oružanih snaga Mađarske, čime je vežba postala trilateralna.
 
On je istakao da tema vežbe "ne može biti relevantnija", jer živimo u vremenu brzih promena i doskora nezamislivog razvoja tehnike i tehnologije, koji utiču na sve sfere života, pa i na domen bezbednosti i odbrane.

- Mogućnosti za preduzimanje sajber napada postale su dostupne širem spektru aktera i to predstavlja jednu od ključnih pretnji savremenom društvu. Naš nacionalni interes može da proba da ugrozi bilo ko, iz bilo koje zemlje i u bilo koje vreme, rekao je zamenik načelnika Generalštaba i, uz ocenu da je vežba u svemu ispunila zadate ciljeve. Dodao da je Vojska Srbije preduzela značajne bezbednosne korake u sajber prostoru i da poklanja posebnu pažnju osposobljavanja pripadnika, a da će iskustvo sa vežbe poslužiti procesu planiranja, organizovanja, odlučivanja i kontrole u okviru sajber prostora i sajber odbrane.
 
Pukovnik Mile Vitezović, načelnik Uprave za telekomunikacije i informatiku Generalštaba Vojske Srbije, istakao je da je posebnost ove vežbe u njenom multinacionalnom i multidisciplinarnom karakteru, s obzirom da obuhvata i vojnu i civilnu komponentu.
 
- S pripadnicima partnerskih vojski, kao i s predstavnicima državnog, javnog, privatnog i akademskog sektora iz Republike Srbije, prethodnih nekoliko dana, sa utvrđenim scenarijima i planom, realizovali smo vežbu sinhronizovanim pristupom sa ove i ostale dve, geografski udaljene lokacije, u Sjedinjenim Američkim Državama i u Mađarskoj,  podsetio je pukovnik, a, kao glavni benefit od vežbe, spomenuo je razmenu iskustava i postignute izuzetne rezultate, "zahvaljujući kojima od ove godine Vojska Srbije raspolaže novim kvalitetom kad je reč o odbrani od pretnji u sajber prostoru".

Brigadni general Rebeka O&39;Konor, načelnik štaba vazduhoplovstva Nacionalne garde Ohaja, nakon što je zahvalila Ministarstvu odbrane na uspešnoj organizaciji, istakla je da su ovakvi događaji od vitalnog značaja za bezbednost svih naroda.
 
- Sajber Tesla je tipičan primer veština potrebnih da se zaštite naše mreže. Današnje mreže nemaju tradicionalne granice koje vidimo kod država. One su povezane, udružene i rade zajedno, i zato je od vitalnog značaja da radimo timski kako bismo zaštitili mreže i obezbedili sigurnost i bezbednost, ne samo za pripadnike Vojske, već i za stanovništvo koje koristi ove resurse, rekla je general O&39;Konor, i dodala da ovakvim vežbama jačamo svoje sposobnosti i unapređujemo znanje o potencijalnim pretnjama.
 
Realizacijom ove značajne aktivnosti  unapređuju se kapaciteti za reagovanje na incidente u sajber prostoru, poboljšava se koordinacija organa i institucija u čijoj su nadležnosti poslovi informacione bezbednosti, razmenjuju iskustva iz oblasti informacione bezbednosti i unapređuje bilateralna vojna saradnja Vojske Srbije sa oružanim snagama zemalja učesnica.

Pripadnici Vojske Srbije su prethodno učestvovali na međunarodnom takmičenju timova za ofanzivna dejstva u sajber prostoru koje je prošle nedelje organizovao trening-centar za obuku američke vojske i nacionalnih gardi Univerziteta Mičigen, i u konkurenciji 13 ekipa osvojili prvo mesto.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
09.12.2021
mp4 (126,95 MB)
Vežba "Sajber Tesla"
09.12.2021
mp4 (96,42 MB)
Izjava pukovnika Vitezovića
09.12.2021
mp4 (39,79 MB)
Izjava brigadnog generala Rebeke Konor