Министарство одбране Републике Србије
 
23.11.2021.

Састанак помоћника министра Бандића са генералом Диелом



Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић састао се данас са директором Директората за кооперативну безбедност Међународног војног штаба НАТО-а генерал-мајором Франческом Диелом у оквиру његове тродневне посете Србији.

Током данашњег сусрета, помоћник министра Бандић истакао је да су Министарство одбране и Војска Србије активни учесници и корисници бројних механизама под окриљем Партнерства за мир, који сматрамо оптималним обликом сарадње, имајући у виду чврсто опредељење за војну неутралност.

У разговорима су посебно разматрани резултати постигнути кроз Процес планирања и прегледа, Концепт оперативних способности, Програм за унапређење образовања у области одбране и Програм Наука за мир и безбедност.

Наглашен је значај и моменат доношења Стратегијских докумената, којима се на бази војне неутралности уобличава концепт одбране ослањањем на сопствене снаге и потврђује чврсто опредељење Републике Србије да буде фактор стабилности у региону.

Саговорницима из НАТО Бандић је пренео забринутост Републике Србије у вези са укупном ситуацијом на подручју Косова и Метохије, указујући на низ једностраних одлука привремених институција у Приштини. Нагласио је да се Република Србија оштро противи стварању такозване „војске Косова“ и да остаје на чврстој позицији да је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији јужне српске покрајине.

Помоћник министра одбране закључио је да Република Србија својим деловањем показује вољу да са свим кључним актерима међународне политике гради најбоље могуће партнерске односе, те да ће се даља динамика и ниво сарадње са НАТО пројектовати у складу са интересима обе стране.
photoФОТОГАЛЕРИЈА