Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
23.11.2021.

Sastanak pomoćnika ministra Bandića sa generalom Dielom



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić sastao se danas sa direktorom Direktorata za kooperativnu bezbednost Međunarodnog vojnog štaba NATO-a general-majorom Frančeskom Dielom u okviru njegove trodnevne posete Srbiji.

Tokom današnjeg susreta, pomoćnik ministra Bandić istakao je da su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije aktivni učesnici i korisnici brojnih mehanizama pod okriljem Partnerstva za mir, koji smatramo optimalnim oblikom saradnje, imajući u vidu čvrsto opredeljenje za vojnu neutralnost.

U razgovorima su posebno razmatrani rezultati postignuti kroz Proces planiranja i pregleda, Koncept operativnih sposobnosti, Program za unapređenje obrazovanja u oblasti odbrane i Program Nauka za mir i bezbednost.

Naglašen je značaj i momenat donošenja Strategijskih dokumenata, kojima se na bazi vojne neutralnosti uobličava koncept odbrane oslanjanjem na sopstvene snage i potvrđuje čvrsto opredeljenje Republike Srbije da bude faktor stabilnosti u regionu.

Sagovornicima iz NATO Bandić je preneo zabrinutost Republike Srbije u vezi sa ukupnom situacijom na području Kosova i Metohije, ukazujući na niz jednostranih odluka privremenih institucija u Prištini. Naglasio je da se Republika Srbija oštro protivi stvaranju takozvane „vojske Kosova“ i da ostaje na čvrstoj poziciji da je KFOR najodgovorniji za održavanje mira i bezbednosti na teritoriji južne srpske pokrajine.

Pomoćnik ministra odbrane zaključio je da Republika Srbija svojim delovanjem pokazuje volju da sa svim ključnim akterima međunarodne politike gradi najbolje moguće partnerske odnose, te da će se dalja dinamika i nivo saradnje sa NATO projektovati u skladu sa interesima obe strane.
photoFOTOGALERIJA