Министарство одбране Републике Србије
 
19.11.2021.

Додела међународних сертификата у области разминирања



Десет инструктора за спровођење обуке у области уклањања експлозивних средстава и неексплодираних убојних средстава, из Министарства одбране и Војске Србије и Центра за разминирање, данас су добили међународно признате сертификате, које су им уручили в.д. помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић и амбасадор Европске уније у Србији Емануеле Жиофре, у просторијама Центра за разминирање у Гроцкој.

Обука инструктора део је пројекта „Јачање капацитета Републике Србије у области разминирања и уништавања неексплодираних убојних средстава”, чија је вредности око 600.000 евра, а који се реализује у оквиру сарадње Центра за разминирање са Министарством одбране, уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Београду.

Обраћајући се присутнима, Предраг Бандић је изразио дубоко поштовање деминерима који, обављајући ризичан посао, обезбеђују грађане Србије и истакао да је обука коју су инструктори прошли специфична и тешка. Такође, он је захвалио ЕУ на подршци у овом пројекту.

„Радујемо се што можемо да посведочимо првој фази завршетка овог пројекта. Простор Србије је контаминиран минама из разних периода, због чега безбедност грађана може  бити угрожена. Први пут је постигнут ниво овакве обучености наших деминера. Захваљујемо ЕУ за помоћ у области поплава, епидемије и сад у овом домену, који користи грађанима Србије. Срећни смо што видимо да су наши инструктори потврдили резултате и уложене напоре у овој области”, поручио је Бандић.

Србија је посвећена окончању послова разминирања у циљу заштите свог становништва, а овим пројектом наша земља и Европска унија настављају све интензивнију сарадњу у области заједничке безбедносне и одбрамбене политике, што је потврдио и амбасадор Жиофре.

„Захваљујући овом пројекту који финансира ЕУ, десет полазника из Министарства одбране и Војске Србије и Центра за разминирање биће награђени за унапређење својих капацитета у хуманитарном разминирању. Овај пројекат јача сарадњу у Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици и усклађивању Србије са међународним стандардима у области деминирања. Србија је вредан партнер ЕУ у области безбедносне и одбрамбене политике. Србија и ЕУ деле исту историју, културу и ми чврсто верујемо, исту будућност. ЕУ жели да Србија буде део њене породице – за нас проширење ЕУ на Србију и Западни Балкан нема алтернативу“, рекао је амбасадор Жиофре.

Присутнима се обратио и директор Центра за разминирање Бојан Гламочлија, који је такође указао на проблеме у области минских подручја у Србији и захвалио ЕУ на помоћи, уз наду да ће се сарадња наставити.

На данашњој додели сертификата, присутни су такође имали прилику да виде и показну вежбу разминирања.
photoФОТОГАЛЕРИЈА