Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
19.11.2021.

Dodela međunarodnih sertifikata u oblasti razminiranja



Deset instruktora za sprovođenje obuke u oblasti uklanjanja eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava, iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Centra za razminiranje, danas su dobili međunarodno priznate sertifikate, koje su im uručili v.d. pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre, u prostorijama Centra za razminiranje u Grockoj.

Obuka instruktora deo je projekta „Jačanje kapaciteta Republike Srbije u oblasti razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava”, čija je vrednosti oko 600.000 evra, a koji se realizuje u okviru saradnje Centra za razminiranje sa Ministarstvom odbrane, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Beogradu.

Obraćajući se prisutnima, Predrag Bandić je izrazio duboko poštovanje deminerima koji, obavljajući rizičan posao, obezbeđuju građane Srbije i istakao da je obuka koju su instruktori prošli specifična i teška. Takođe, on je zahvalio EU na podršci u ovom projektu.

„Radujemo se što možemo da posvedočimo prvoj fazi završetka ovog projekta. Prostor Srbije je kontaminiran minama iz raznih perioda, zbog čega bezbednost građana može  biti ugrožena. Prvi put je postignut nivo ovakve obučenosti naših deminera. Zahvaljujemo EU za pomoć u oblasti poplava, epidemije i sad u ovom domenu, koji koristi građanima Srbije. Srećni smo što vidimo da su naši instruktori potvrdili rezultate i uložene napore u ovoj oblasti”, poručio je Bandić.

Srbija je posvećena okončanju poslova razminiranja u cilju zaštite svog stanovništva, a ovim projektom naša zemlja i Evropska unija nastavljaju sve intenzivniju saradnju u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, što je potvrdio i ambasador Žiofre.

„Zahvaljujući ovom projektu koji finansira EU, deset polaznika iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Centra za razminiranje biće nagrađeni za unapređenje svojih kapaciteta u humanitarnom razminiranju. Ovaj projekat jača saradnju u Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici i usklađivanju Srbije sa međunarodnim standardima u oblasti deminiranja. Srbija je vredan partner EU u oblasti bezbednosne i odbrambene politike. Srbija i EU dele istu istoriju, kulturu i mi čvrsto verujemo, istu budućnost. EU želi da Srbija bude deo njene porodice – za nas proširenje EU na Srbiju i Zapadni Balkan nema alternativu“, rekao je ambasador Žiofre.

Prisutnima se obratio i direktor Centra za razminiranje Bojan Glamočlija, koji je takođe ukazao na probleme u oblasti minskih područja u Srbiji i zahvalio EU na pomoći, uz nadu da će se saradnja nastaviti.

Na današnjoj dodeli sertifikata, prisutni su takođe imali priliku da vide i pokaznu vežbu razminiranja.
photoFOTOGALERIJA