Министарство одбране Републике Србије
 
18.11.2021.

Делегација Министарства одбране на ваздухопловном сајму у Дубаију



Делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју су предводили помоћник министра одбране за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић и командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-потпуковник Душко Жарковић, посетила је сајам „Dubai Air Show” на позив Министарства одбране Уједињених Арапских Емирата.
 
У оквиру посете, одржан је и састанак са помоћником државног секретара Министарства одбране Уједињених арапских емирата генерал-мајором Мубарак Саед ал Џабријем, на коме је разматран напредак заједничких пројеката система наоружања који су од интереса за  оружане снаге УАЕ и Војску Србије, као и нови пројекти који су иницирани приликом посете сајму „Партнер 2021“ у Београду.
 

Договорен је наставак испитивања наоружања у Србији и УАЕ. Такође, разматрани су и текући уговори Одбрамбене индустрије Србије и Југоимпорта СДПР са државном компанијом „Tawazun”, која набавља наоружање за потребе оружаних снага УАЕ, као и даља војноекономска сарадња. Са државном компанијом EDGE је разматран је развој високософистицираног наоружања од интереса за оружане снаге обе земље.
 
Одбрамбена индустрија Србије и Војнотехнички институт имају бројне развојне и програме едукације и обуке, чији резултати представљају значајан део изложеног наоружања на штанду компаније EDGE на овом сајму. Реч је о конзорцијуму који обухвата највећи део државне војне индустрије са више од 25 компанија које сарађују са главним актерима на глобалном тржишту високих одбрамбених технологија из САД, Немачке, Јужноафричке Републике и других земаља.