Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.11.2021.

Delegacija Ministarstva odbrane na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju



Delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju su predvodili pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-potpukovnik Duško Žarković, posetila je sajam „Dubai Air Show” na poziv Ministarstva odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata.
 
U okviru posete, održan je i sastanak sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva odbrane Ujedinjenih arapskih emirata general-majorom Mubarak Saed al Džabrijem, na kome je razmatran napredak zajedničkih projekata sistema naoružanja koji su od interesa za  oružane snage UAE i Vojsku Srbije, kao i novi projekti koji su inicirani prilikom posete sajmu „Partner 2021“ u Beogradu.
 

Dogovoren je nastavak ispitivanja naoružanja u Srbiji i UAE. Takođe, razmatrani su i tekući ugovori Odbrambene industrije Srbije i Jugoimporta SDPR sa državnom kompanijom „Tawazun”, koja nabavlja naoružanje za potrebe oružanih snaga UAE, kao i dalja vojnoekonomska saradnja. Sa državnom kompanijom EDGE je razmatran je razvoj visokosofisticiranog naoružanja od interesa za oružane snage obe zemlje.
 
Odbrambena industrija Srbije i Vojnotehnički institut imaju brojne razvojne i programe edukacije i obuke, čiji rezultati predstavljaju značajan deo izloženog naoružanja na štandu kompanije EDGE na ovom sajmu. Reč je o konzorcijumu koji obuhvata najveći deo državne vojne industrije sa više od 25 kompanija koje sarađuju sa glavnim akterima na globalnom tržištu visokih odbrambenih tehnologija iz SAD, Nemačke, Južnoafričke Republike i drugih zemalja.