Министарство одбране Републике Србије
 
04.11.2021.

Учешће на састанку Процеса сарадње министара одбране Југоусточне Европе



Вршилац дужности помоћника министра за политику одбране Предраг Бандић учествовао је данас на састанку Процеса сарадње министара одбране Југоусточне Европе (SEDM) у Скопљу, у Републици Северној Македонији.
 
Бандић је истакао да је Србија као поуздан партнер и фактор стабилности посвећена процесу унапређења регионалне сарадње кроз учешће у постојећим форумима, у циљу изналажења одговарајућих заједничких одговора на безбедносне претње у региону Југоисточне Европе. Он је нагласио спремност Министарства одбране да кроз повећање ангажовања у раду успостављених пројеката пружи додатни допринос иницијативи. 

На састанку је усвојена Заједничка декларација министара одбране којом су дате смернице за рад иницијативе у наредном периоду и потврђена подршка суверенитету и територијалном интегритету држава чланица, у складу са Повељом Уједињених нација и Хелсиншким завршним актом.
 
На маргинама састанка помоћник министра Бандић сусрео се са министрима одбране Републике Словеније, Републике Северне Македоније и Црне Горе, као и државним секретаром у Министарству одбране Републике Албаније. Саговорници су се сагласили да постоји потенцијал за унапређење, односно успостављање билатералне сарадње у наредном периоду. 

Процес сарадње министара одбране Југоисточне Европе окупља 15 држава региона и САД и представља највећу регионалну иницијативу у области одбране, чији је циљ остваривање сарадње и повезаности одбрамбеног сектора држава чланица и пружање подршке процесу европских и евро-атлантских интеграција чланица иницијативе.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА