Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
04.11.2021.

Učešće na sastanku Procesa saradnje ministara odbrane Jugoustočne Evrope



Vršilac dužnosti pomoćnika ministra za politiku odbrane Predrag Bandić učestvovao je danas na sastanku Procesa saradnje ministara odbrane Jugoustočne Evrope (SEDM) u Skoplju, u Republici Severnoj Makedoniji.
 
Bandić je istakao da je Srbija kao pouzdan partner i faktor stabilnosti posvećena procesu unapređenja regionalne saradnje kroz učešće u postojećim forumima, u cilju iznalaženja odgovarajućih zajedničkih odgovora na bezbednosne pretnje u regionu Jugoistočne Evrope. On je naglasio spremnost Ministarstva odbrane da kroz povećanje angažovanja u radu uspostavljenih projekata pruži dodatni doprinos inicijativi. 

Na sastanku je usvojena Zajednička deklaracija ministara odbrane kojom su date smernice za rad inicijative u narednom periodu i potvrđena podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu država članica, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija i Helsinškim završnim aktom.
 
Na marginama sastanka pomoćnik ministra Bandić susreo se sa ministrima odbrane Republike Slovenije, Republike Severne Makedonije i Crne Gore, kao i državnim sekretarom u Ministarstvu odbrane Republike Albanije. Sagovornici su se saglasili da postoji potencijal za unapređenje, odnosno uspostavljanje bilateralne saradnje u narednom periodu. 

Proces saradnje ministara odbrane Jugoistočne Evrope okuplja 15 država regiona i SAD i predstavlja najveću regionalnu inicijativu u oblasti odbrane, čiji je cilj ostvarivanje saradnje i povezanosti odbrambenog sektora država članica i pružanje podrške procesu evropskih i evro-atlantskih integracija članica inicijative.
 
photoFOTOGALERIJA