Министарство одбране Републике Србије
 
02.11.2021.

Посета делегације Министарства одбране Краљевине Норвешке Војној академији



Делегација Министарства одбране Краљевине Норвешке посетила је данас Војну академију ради упознавања са образовним капацитетима те високошколске установе и обиласка норвешких кадета који се у њој школују, на основу споразума између министарстава одбране Републике Србије и Краљевине Норвешке о размени кадета и наставног особља војних високошколских установа.
 
У име Универзитета одбране и Војне академије госте је примио пуковник доц. др Аца Ранђеловић са сарадницима, који је данашњу посету оценио изузетно значајном за даље унапређење сарадње у области војног образовања две земље. Традицију и капацитете Војне академије, као и студијске програме и програме усавршавања које похађају норвешки кадети, делегацији Краљевине Норвешке презентовао је пуковник Срећко Кузмановић.
 
Делегација Министарства одбране Краљевине Норвешке, коју је предводио потпуковник Пер Крогдахл, изразила је велико задовољство због учешћа у пројекту размене кадета и наставног особља и показала заинтересованост за све аспекте школовања, почевши од селекције кандидата и пријема кадета на школовање, реализације наставног процеса, све до завршетка школовања и упућивања на почетне командирске дужности.
 
По завршетку састанка, делегација Министарства одбране Краљевине Норвешке обишла је део образовних капацитета који су на располагању кадетима, укључујући Кабинет за реализацију тактичких вежби, Кабинет наоружања и војне опреме, Спортски центар и Пиштољску стрељану Војне академије.
 
Данашња посета завршена је разговором са кадетима Војне академије. Наставници који предају кадетима из Краљевине Норвешке наглашавају да су кадети показали велику заинтересованост за програме за које се обучавају. Норвешки кадети истакли су задовољство због начина на који су прихваћени од свих припадника Војне академије и због разноврсности програма који та установа пружа. Такође, сагласни су да садржаји које реализују у току наставе доприносе њиховим каријерним усавршавањима.
 
Посета делегације Министарства одбране Краљевине Норвешке наставиће се и сутра, обиласком наставе кадета у теренским условима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.11.2021
mp4 (86,6 MB)
Посета далегације Министарства одбране Краљевине Норвешке