Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
02.11.2021.

Poseta delegacije Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške Vojnoj akademiji



Delegacija Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške posetila je danas Vojnu akademiju radi upoznavanja sa obrazovnim kapacitetima te visokoškolske ustanove i obilaska norveških kadeta koji se u njoj školuju, na osnovu sporazuma između ministarstava odbrane Republike Srbije i Kraljevine Norveške o razmeni kadeta i nastavnog osoblja vojnih visokoškolskih ustanova.
 
U ime Univerziteta odbrane i Vojne akademije goste je primio pukovnik doc. dr Aca Ranđelović sa saradnicima, koji je današnju posetu ocenio izuzetno značajnom za dalje unapređenje saradnje u oblasti vojnog obrazovanja dve zemlje. Tradiciju i kapacitete Vojne akademije, kao i studijske programe i programe usavršavanja koje pohađaju norveški kadeti, delegaciji Kraljevine Norveške prezentovao je pukovnik Srećko Kuzmanović.
 
Delegacija Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške, koju je predvodio potpukovnik Per Krogdahl, izrazila je veliko zadovoljstvo zbog učešća u projektu razmene kadeta i nastavnog osoblja i pokazala zainteresovanost za sve aspekte školovanja, počevši od selekcije kandidata i prijema kadeta na školovanje, realizacije nastavnog procesa, sve do završetka školovanja i upućivanja na početne komandirske dužnosti.
 
Po završetku sastanka, delegacija Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške obišla je deo obrazovnih kapaciteta koji su na raspolaganju kadetima, uključujući Kabinet za realizaciju taktičkih vežbi, Kabinet naoružanja i vojne opreme, Sportski centar i Pištoljsku streljanu Vojne akademije.
 
Današnja poseta završena je razgovorom sa kadetima Vojne akademije. Nastavnici koji predaju kadetima iz Kraljevine Norveške naglašavaju da su kadeti pokazali veliku zainteresovanost za programe za koje se obučavaju. Norveški kadeti istakli su zadovoljstvo zbog načina na koji su prihvaćeni od svih pripadnika Vojne akademije i zbog raznovrsnosti programa koji ta ustanova pruža. Takođe, saglasni su da sadržaji koje realizuju u toku nastave doprinose njihovim karijernim usavršavanjima.
 
Poseta delegacije Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške nastaviće se i sutra, obilaskom nastave kadeta u terenskim uslovima.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
02.11.2021
mp4 (86,6 MB)
Poseta dalegacije Ministarstva odbrane Kraljevine Norveške