Министарство одбране Републике Србије
 
27.10.2021.

Учешће на састанку иницијативе Одбрамбене сарадње земаља Централне Европе у проширеном формату



Помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић учествовао је на састанку политичких директора министарстава одбране чланица иницијативе Одбрамбене сарадње земаља Централне Европе (CEDC) и представника региона Западног Балкана, који је одржан у Тракошћану у Републици Хрватској.
 
Састанак је био посвећен разговорима о перспективама приступања Западног Балкана Европској унији и могућностима превазилажења проблема насталих застојем у процесу интеграција.


 
Помоћник министра Бандић током састанка указао је на чињеницу да је Република Србија кредибилан и значајан контрибутор Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици Европске уније, пре свега кроз ангажовање припадника Министарства одбране и Војске Србије у мисијама и операцијама Европске уније, борбеним групама ЕУ и пројектима Европске одбрамбене агенције.
 
Он је, такође, истакао да Република Србија дели заједничке безбедносне претње и ризике, као и да је извршила хармонизацију својих стратегијских докумената из области одбране и безбедности са Глобалном стратегијом Европске уније.
 
На састанку је указано да је потребно наставити са улагањем напора у правцу јачања регионалне сарадње и спровођења реформи. Предложено је да се искористи пружена могућност подршке чланица Иницијативе у процесу придруживања Западног Балкана Европској унији и изградњи чвршћих међусобних веза у решавању заједничких безбедносних изазова.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА