Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
27.10.2021.

Učešće na sastanku inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope u proširenom formatu



Pomoćnik ministra za politiku odbrane Predrag Bandić učestvovao je na sastanku političkih direktora ministarstava odbrane članica inicijative Odbrambene saradnje zemalja Centralne Evrope (CEDC) i predstavnika regiona Zapadnog Balkana, koji je održan u Trakošćanu u Republici Hrvatskoj.
 
Sastanak je bio posvećen razgovorima o perspektivama pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i mogućnostima prevazilaženja problema nastalih zastojem u procesu integracija.


 
Pomoćnik ministra Bandić tokom sastanka ukazao je na činjenicu da je Republika Srbija kredibilan i značajan kontributor Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije, pre svega kroz angažovanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u misijama i operacijama Evropske unije, borbenim grupama EU i projektima Evropske odbrambene agencije.
 
On je, takođe, istakao da Republika Srbija deli zajedničke bezbednosne pretnje i rizike, kao i da je izvršila harmonizaciju svojih strategijskih dokumenata iz oblasti odbrane i bezbednosti sa Globalnom strategijom Evropske unije.
 
Na sastanku je ukazano da je potrebno nastaviti sa ulaganjem napora u pravcu jačanja regionalne saradnje i sprovođenja reformi. Predloženo je da se iskoristi pružena mogućnost podrške članica Inicijative u procesu pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i izgradnji čvršćih međusobnih veza u rešavanju zajedničkih bezbednosnih izazova.

 
photoFOTOGALERIJA